Bezlepková strava automaticky neznamená stravu zdravšiu

Aj bez lepku môžte pripraviť pestré jedlo. Každé ráno treba myslieť na desiatu, ktorú je dobre pripraviť hneď ráno a nikdy nevychádzať bez pripraveného jedla.

11.01.2017 09:00
zemiakové placky so syrom, celiakia, lepok Foto:
Zemiakové placky so syrom.
debata

Ovocie a zeleninu pripravíme vo forme ľahkej na konzumáciu – napríklad olúpané a nakrájané v škatuľke, ideálnou podobou je smoothie (rozmixované zmes ovocia a zeleniny vrátane slnečnicových, ľanových či sezamových semiačok).

Dobre poprežúvať a striedať potraviny

Pri konzumácii jedla treba všetko vždy riadne rozžuť. Potraviny treba striedať. Snažte sa neopakovať rovnaké jedlá 2-krát počas jedného dňa. Voľte rôzne druhy pečiva, ovocia, zeleniny. Myslite pozitívne a predstavujte si cieľ, ktorý chcete dosiahnuť.

Vhodná je zelenina a zemiaky

Jedným z najvhodnejších druhov bezlepkových potravín je surová zelenina (prakticky všetky druhy), tepelne upravená zelenina bez zahustenia, mrazená zelenina bez ďalších prísad, neochutené zeleninové šťavy, zeleninové pyré či pretlaky bez ďalších prísad alebo zahustené bezlepkovou múkou. No a veľmi vhodné sú zemiaky, zemiakový škrob, zemiaky varené, pečené, hranolčeky a čistá zemiaková kaša.

Vareškova poradňa

Skôr než začneme detoxikačný program, treba sa venovať úprave stravovacích zvyklostí. Ak je vaša súčasná strava postavená na jedlách z fast foodu, ráno neraňajkujete, nejete čerstvé ovocie a zeleninu, potom naozaj samotná detoxikácia či najkvalitnejšie doplnky stravy nestačia. A navyše bezlepková strava automaticky neznamená stravu zdravšiu (rôzne aditíva sú v lepkových i bezlepkových potravinách).

Bezlepková pochúťka: Zemiakové placky so syrom

Potrebujeme:
300 g olúpaných zemiakov, 2 vajcia, 100 g tvrdého syra, 2 PL kukuričného škrobu, petržlenová vňať, kukuričný škrob na posypanie, tuk na vyprážanie
Postup:
1. Pokrájané zemiaky vložíme do vriacej osolenej vody, uvaríme domäkka, scedíme a prelisujeme.
2. Pridáme jedno rozšľahané vajce, najemno nastrúhaný syr, škrob a nasekanú petržlenovú vňať, premiešame, utvoríme valček a necháme ho odstáť.
3. Na doske posypanej škrobom valček nakrájame na kolieska, ktoré namočíme v rozšľahanom vajci a usmažíme z oboch strán doružova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #desiata #celiakia #lepok

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...