Čo si nikdy neobjednávať v reštaurácii?! Vyhnite sa nasledovnému...

Každý z nás aspoň raz za čas zamieri do reštaurácie. Či už je to slávnostný obed alebo večera, stretnutie s rodinou, rande, alebo večerné posedenie v kamarátmi.

02.01.2017 09:00
reštaurácia, obed, večera, obsluha, čašník Foto:
Viete, čo si v reštaurácii radšej neobjednávať?
debata

Návšteva reštaurácií síce nemá na Slovensku až takú silnú tradíciu, ako v zahraničí, ale dá sa povedať, že aj Slováci radi konzumujú a testujú. Nevynímajúc nové chute.

Aj pri návšteve reštaurácie však platia isté nepísané pravidlá. A je jedno, či ide o podnik v centre hlavného mesta, alebo lokálnu reštauráciu v malom mestečku. Podľa portálu Daily Mail by sme pri návšteve reštaurácií mali dodržiavať nasledovné. Vyhneme sa tak sklamaniu z jedla, alebo nespokojnosti pri danom menu.

  • neobjednávať si morské plody, ak nemáme záruku ich čerstvosti (podľa niektorých skúsených konzumentov spoza hraníc platí, že ak sa reštaurácia nenachádza do dvadsať kilometrov od mora, nehodno si v nej objednávať ryby a morské plody – hrozí totiž, že nebudú celkom čerstvé). Samozrejme, pri dnešných transportoch je už jednoduchšie tento horizont vzdialenosti rozšíriť. Najmä drahšie reštaurácie dbajú na čerstvosť surovín. V nich sa však môžete aj pýtať a nechať si vysvetliť pôvod rýb. Objednávajte uvážene.
  • v reštauráciach zahraničnej kuchyne žiadať domácu stravu – ak prídete do čínskej či thajskej reštaurácie, ktoré sú dnes také populárne, asi nemá zmysel pýtať si halušky s bryndzou. Pravda je, že asi by sa ani nenachádzali v menu. Ale niektoré zariadenia núkajú napríklad rezeň so zemiakmi či gordon bleu. Tieto jedlá v obíďte. Určite budú lepší v tom, čo pripravajú podľa receptov vlastnej kuchyne.
  • menu dňa – je to diskutabilné, ale mnohí fajnšmekri či ľudia so skúsenosťami priamo z reštauračnej kuchyne tvrdia, že objednávať si menu dňa alebo špeciálnu ponuku dňa sa nevyplatí. V reštauráciach podľa nich ide často o jedlo vytvorené z potravín, ktorých sa potrebuje kuchyňa zbaviť, lebo im končí trvanlivosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #reštaurácia #menu #objednávať

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...