Pečte, zdobte, sviatkujte! Čas medovníčkov je tu

Tradícia pečenia vianočných medovníkov a perníkov je v slovenských končinách poriadne dlhá. Hoci predsviatočný stres lákal nakupovať už hotové výrobky, posledné roky sa nesú v znamení návratu k vlastnej výrobe.

22.12.2016 13:00
Vianoce, pečenie, medovníky Foto:
Ak pripravujete medovníky na poslednú chvíľu, pridajte k nim krajec chleba, aby zmäkli.
debata

Upiecť si doma vlastné vianočné pečivo, ktoré je pre mnohých z nás symbolom najkrajších sviatkov v roku, má niekoľko benefitov. Hoci sa vám na prvý pohľad zdá, že tým možno stratíte drahocenný čas, práve pečenie medovníčkov patrí k tým najkrajším rodinným rituálom. Jednoduchá príprava cesta, na ktorú nadväzuje vykrajovanie podľa formičiek, pečenie či zdobenie, nemusí byť len záležitosťou „upachtenej“ gazdinky. Pri kuchynskom stole sa môže zísť celá rodina a jednotliví členovia môžu prejaviť svoju šikovnosť, trpezlivosť či dokonca umelecký talent.

Domáce pečenie je späť

„Základom je dobrá hmota. Ak sa splní toto, potom už je zvyšok jednoduchý,“ hovorí Janka Erneyová, ktorá sa pečeniu medovníkov venuje odmalička. Začala ešte s mamou a postupne sa príprava koláčikov presunula výlučne do jej kompetencie. „Mama mi kúpila časopis Medovníčky. Vtedy som si povedala, že toto predsa dokážem aj ja,“ smeje sa. Dnes sa pred každým príchodom záveru roka zvŕta v kuchyni a časť svojej produkcie aj predáva. „Som na materskej dovolenke, takže nejaké peniažky sa vždy zídu,“ hovorí. Podľa nej sa tradícia domáceho pečenia opäť vracia do slovenských domácností. „Dôkazom sú nákupné centrá alebo rozličné predvianočné trhy. V časopisoch nájdete množstvo receptov a aj ponuka je bohatšia. Podporil to určite návrat k ručnej výrobe alebo k využívaniu domácich surovín. Ľudia pečú viac. Mnohé moje kamarátky, ktoré sa nikdy podobným veciam nevenovali, si pýtajú recepty a kuchtia doma,“ vysvetľuje.

Nechcú zmäknúť? Ľahká pomoc…

V kuchyni Janky Erneyovej sa cesto pripravuje podľa receptu od starej mamy. Hoci zloženie nie je úplne špeciálne, niečím predsa len prekvapí. „Používam chlebovú múku namiesto klasickej hladkej múky. Inak je to klasické cesto – nechýbajú v ňom vajíčka, cukor, med. Pred pečením ho nechávam jeden deň odstáť v chladničke,“ hovorí amatérska pernikárka.
Vo väčšine domácností sú hotové medovníčky najprv tvrdé, ale stačí pár dní a zmäknú. Ideálny čas na ich prípravu je zhruba desať až štrnásť dní pred Štedrým dňom. Stratení však nie sú ani tí, ktorí začali neskôr. „Na zmäknutie existuje pár jednoduchých trikov. Buď môžete do papierovej škatule, kde ste medovníčky uložili, pridať jedno-dve jabĺčka. Vezmú si od nich vlhkosť. A zaručený recept je nechať ich v otvorenej škatuli na noc v miestnosti, kde vyložíte sušiak s mokrou bielizňou,“ prezrádza Erneyová. Ak chcete medovníčky využiť predovšetkým ako dekoráciu, ktorú krásne ozdobíte a naaranžujete, ich tvrdosť bude skôr výhodou.

Zdobenie medovníkov patrí k obľúbeným spoločným... Foto: SHUTTERSTOCK
medovníky, zdobenie, Vianoce Zdobenie medovníkov patrí k obľúbeným spoločným činnostiam.

Stačí trošku snahy

Práve zdobenie patrí medzi tie najobľúbenejšie spoločné činnosti v mnohých domácnostiach. Skúšať ho môžu deti, manžel alebo partia kamarátov. „Čo sa dekorovania týka, už roky pracujem s kontrastom. Do cesta pridávam kakao, prípadne vykrojené koláčiky natieram kakaom, aby boli hotové tmavšie. Biela poleva na nich potom krásne vynikne,“ odhaľuje svoje tajomstvo Erneyová. „Ozdobná hmota je vlastne len práškový cukor s vaječným bielkom, ktorú však treba dobre vyšľahať. Nie mixérom, pretože by získala penovú konzistenciu. Skúste to ručne,“ radí.
Ak chcete medovníčky zdobiť aj farebne, do polevy pridajte potravinársku farbu. Pre skutočných nadšencov je potom výzvou napríklad tvorba vlastného medovníkového domčeka či iných dekorácií. „Je s tým dosť roboty. Ale ak má niekto chuť a trpezlivosť, odporúčam. Medovníky sú relax,“ hovorí sympatická pekárka.
Moderná digitálna doba umožňuje zdieľať inšpirácie aj nápady či dokonca podrobné postupy. Na Youtube ich nájdete množstvo, na stránkach ako Pinterest alebo Instagram zase stovky vizuálnych inšpirácií. Už sa len pustiť do toho!

Recept na medovníčky od Jany Erneyovej

Potrebujete:
500 gramov chlebovej hladkej múky
2 celé vajíčka
190 gramov práškového cukru
4 – 5 lyžíc medu
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
korenie na perníčky
1 čajová lyžička škorice
125 gramov masla
1 – 2 lyžičky kakaa
Postup:
Z jednotlivých surovín, ktoré zmiešame dokopy, vypracujeme cesto. Ak sa nám zdá príliš husté, môžeme si pomôcť lyžicou kávy alebo vody. Na plech rozprestrieme papier na pečenie. Rozložíme vykrojené medovníčky. Pečieme zhruba 10 minút pri teplote 180 stupňov. Podľa hrúbky medovníčka môžeme pečenie ešte trošku predĺžiť.
Poleva na zdobenie:
"Vyrábam ju v pomere 180 gramov práškového cukru a jeden vaječný bielok. Závisí však aj od veľkosti vajíčka. Niekedy treba trošku cukru pridať, aby bola poleva správne hustá. Cukor musíte dobre preosiať a polevu vymiešať rukou. Keď sa na lyžici poleva pekne ťahá, má správnu konzistenciu,“ hovorí Janka Erneyová.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Vianoce #medovníky #tradície #ženský magazín MiA #perníky

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...