Exotické ovocie na Vianoce

Exotické ovocie sa stalo samozrejmou súčasťou nášho sladkého jedálneho lístka. Vďaka globalizácii nie je exotické ovocie už také exotické ani na slovenskom vianočnom stole.

20.12.2016 11:00
vianočné pečenie Foto:
Citrusové hviezdy v cukre.
debata

Existuje veľa druhov ovocia, viac či menej známych, ktoré môžu náš štedrovečerný stôl obohatiť. A nie sú to len tradičné banány, pomaranče či mandarínky.

Granátové jablko

Granátové jablko pochádza zo stredomorského prostredia. Plod granátového jablka má až 12 cm v priemere, pevná červená šupka skrýva v šiestich až dvanástich puzdrách sladkú šťavnatú dužinu, ktorá obsahuje veľké množstvo semienok. Pri konzumácii sa jablko rozkrojí a dužina s kôstkami sa vyberá lyžičkou.

Ananás

Ananás nesie často aj pomenovanie kráľ ovocia, je lahodný, šťavnatý a má vynikajúcu vôňu. Obsahuje celý rad minerálnych látok a tiež enzým bromelín, ktorý podporuje trávenie. Konzumuje sa predovšetkým čerstvý, hodí sa do pikantných šalátov, ako príloha k mäsitým a ryžovým pokrmom, no a samozrejme do koláčov.

Papája

Papája sa vyznačuje dužinou, ktorá má lososovú farbu, je mäkká, sladká, šťavnatá a vonia po čerstvých marhuliach. Ovocie obsahuje okrem iného enzým papaín, ktorý podporuje trávenie. V trópoch sa konzumuje na raňajky a výhradne čerstvá. Hodí sa aj do ovocných šalátov, výborná je ako predjedlo s plátkami šunky.

Kokos

Z plodu kokosovej palmy sa priemyselne využívajú všetky jej časti, ale konzumuje sa len tekutina a dužina. Má vysoký obsah tuku, draslíka, fosforu, železa a vitamínov B. Kokosové mlieko je osviežujúci a výživný nápoj. Pije sa priamo alebo sa používa do karí omáčok. Dužina sa konzumuje čerstvá alebo sušená.

Nashi hruška

Táto exotická hruška je tvarom blízka jablku, ale chutí ako sladká hruška. Má veľmi tenkú jedlú šupku a veľmi šťavnatú dužinu. Vyniká nízkou energetickou hodnotou, používa sa čerstvá ako ostatné hrušky alebo do ovocných šalátov, kompótov či dezertov. Dužina rýchlo hnedne, zabráni tomu pár kvapiek citróna.

Kaki

Kaki má prezývku božská manna, pochádza z Kórey a Číny. Plody majú jasne oranžovú až červenú farbu. Zrelé plody sú lahodné, veľmi sladké a svojou chuťou pripomínajú broskyne. Ovocie sa konzumuje olúpané alebo prerezané a dužina má svoje uplatnenie v pečive či koláčoch. Kaki obsahuje vitamíny A a C.

Vareškova poradňa

Dostať sa k obsahu tvrdého kokosového orecha nie je vôbec jednoduché. Do dvoch z troch „očí" na špičke zatlčte klinec, jedným otvorom vniká dovnútra vzduch a druhým vyteká tekutina. Potom kladivom ľahko poklopkávajte pozdĺž zárezu škrupiny, až kým nepraskne.

Citrusové hviezdy v cukre

Potrebujeme:
500 ml pomarančového džúsu, 150 g trstinového cukru, 50 g cukru do snehu, 10 ml rumu, 1 bielok, 1 balenie tortového želé, 40 g želatíny, pár kvapiek citrónovej šťavy, cukor na obalenie
Postup:
1. Želé zmiešame s džúsom, citrónovou šťavou, cukrom a s rumom a dáme variť na jednu minútu. Počas toho namočíme želatínu.
2. Ušľaháme sneh z jedného bielka a 10 g cukru. Sneh vmiešame do džúsu, ktorý sme predtým varili jednu minútu. Varíme ďalšiu minútu a všetko precedíme cez plátno.
3. Namočenú želatínu rozpustíme na miernejšom ohni a pridáme do džúsovej zmesi, premiešame a nalejeme na plech vyložený potravinárskou fóliou. Po stuhnutí vykrajujeme hviezdičky, ktoré obalíme v cukre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Vianoce #exotické ovocie #vianočné cukrovinky

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...