Už viete, čo na vianočný stôl? Skúste rybaciu polievku od Jara Žídeka

Hoci do príprav vianočného menu zostáva ešte času dosť, príprava toho tohtoročného sa môže niesť aj v znamení zmeny.

14.12.2016 07:00
maďarská kuchyňa, paprika Foto:
Ilustračná foto - rybacia polievka.
debata (18)

Na slovenské stoly sa najčastejšie servíruje kapustnica, alebo šošovicová polievka. Niekde je to potom tiež rybacia polievka. A práve variácia na rybaciu polievku od renomovaného šéfkuchára Jaroslava Žídeka môže byť zaujímavým spestrením tradícií vo vašej domácnosti

Vianočná rybacia polievka

Čo budete potrebovať?

  • rozporcované rybie mäso (s kožou), hlava 2 ks, kosti ryby
  • koreňová zelenina – zeler, mrkva, petržlen – á 1 ks
  • ocot 1–2 lyžice podľ a chuti
  • cibuľa
  • bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, soľ
  • ikry kapra 300 g (pokiaľ nemáme, tak použijeme detskú krupicu 4 lyžice)

Ako na to?

Do studenej vody v hrnci dáme rybacie mäso, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie. Potom pridáme očistenú koreňovú zeleninu a celú cibuľu, trošku okoreníme. Do základu prilejeme trošku octu a pridáme stonky z petržlenu, ktoré polievku krásne navoňajú, pridáme polku cibule v celosti a varíme 18–20 minút. Z polievky vyberieme rybu a koreňovú zeleninu, mäso z ryby oddelíme od kostí. Varenú zeleninu nahrubo nastrúhame a dáme naspäť do polievky. V rozpálenom hrnci roztopíme trochu masla, pridáme nastrúhanú surovú mrkvu, osmažíme. Pridáme zvyšok čistého surového mäsa z ryby (bez kostí!) nakrájané na menšie kúsky a pokiaľ máme, tak ikry. Pridáme k mrkve, osolíme, okoreníme a restujeme. Túto zmes pridáme do polievky a osolíme, okoreníme podľa chuti. Pokiaľ nemáme ikry tak na panvicu nasypeme krupicu a opražíme ju nasucho do zlatista. Potom ju postupne primiešame do polievky. Nakoniec pridáme uvarené rybacie mäso a nakrájanú petržlenovú vňať a necháme zovrieť.

TIP:
Na scedenie polievky použite okrem sitka aj utierku, aby sa do polievky naozaj nedostali žiadne kostičky.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Vianoce #ryba #polievka #Jaroslav Žídek

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...