Klobásy patria k našim zabíjačkovým špecialitám

Zabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nielen preto, že poskytuje svojské chute, ale aj osobitú atmosféru.

04.12.2016 14:00
Muškátové prírodné vínne klobásky Foto:
Muškátové prírodné vínne klobásky.
debata

Domáca výroba spišských párkov

Odležané hovädzie zadné mäso a bravčový bok každé zvlášť zomelieme cez nástavec s otvormi 2 mm. Do vandlíka dáme hovädzie mäso, pridáme časť vody a miešame, neskôr pridáme korenie rozmiešané v druhej časti vody a zomleté bravčové mäso a vymiešame jemnú zmes. Nakoniec do nej ručne vmiešame na kocky 5 × 5 mm nakrájané bravčové pliecko. Zmiešanú zmes plníme do baraních čriev, ktoré zvoľna vyúdime.

Sušenie klobás

Domáce údené klobásy možno tiež veľmi dobre uchovať usušením ako turistickú salámu. Sušiť môžeme iba tie klobásy, ktoré boli riadne a správne vyúdené. Ihneď po vyúdení sa klobásy určené na sušenie rozvešajú na vzdušnom mieste, najlepšie v prievane, aby z nich vyšla para a aby vychladli. Po vychladnutí, najlepšie na ďalší deň, sa klobásy premiestnia do vychladnutej udiarne alebo do iného vzdušného priestoru. Dbáme na to, aby sa vzájomne nedotýkali a aby nezvlhli. Po dvoch až troch mesiacoch sušenia môžeme usušené klobásy uskladniť na chladnom suchom mieste.

Vareškova poradňa

Niekto oškvarky dochucujeme soľou a pridáva k nim aj trochu mlieka, ale väčšina ľudí ich necháva v prírodnom stave. Sú skvelé len tak ako chuťovka k vínu a pivu, nasypané na chleba s masťou, alebo ich môžeme pridať do zmesi na chlieb.

Jemná zabíjačková pochúťka: Muškátové prírodné vínne klobásky

Potrebujeme:
4,5 kg chudého bravčového mäsa,3,5 kg mastného mäsa z bôčika, 700 g žemlí, 500 ml prírodného bieleho vína, 700 ml mlieka, 160 g soli, 10 g mletého čierneho korenia, 4 g muškátového kvetu, 4 g citrónovej kôry
Postup:
1. Krehké chudé mäso zo stehna, z pliecka a mastné z bôčika starostlivo zbavíme všetkých blán a šliach. Chudé mäso rozomelieme 2-krát na strojčeku na mäso, mastné zomelieme raz.
2. Tvrdé žemle vložíme do väčšej nádoby už rozmáčané v mlieku a rozotrené tak, aby neboli rozoznateľné kôrky. Pridáme najemno zomleté mäso a dôkladne miešame, až kým sa všetko spojí v dokonalú jednoliatu zmes. Potom pridáme soľ, korenie a víno, opäť všetko dôkladne premiešame. Potom primiešame mleté mastné mäso, aby bolo v zmesi viditeľné v malých nepatrne zreteľných zrnách.
3. Takto spracovanú zmes plníme do vyčistených tenkých bravčových čriev alebo do baraních črievok, ktoré nakrájame na asi 150 g ťažké kusy. Tie zvinieme do takzvanej slimačej ulity či rožkov s koncami zahnutými dovnútra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zabíjačka #zabíjačkové špeciality #klobásy

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...