Zabíjačka na Detve

Na dedine bola zabíjačka udalosť, pri ktorej sa vždy zišla celá rodina, susedia, najbližší. Bližší aj vzdialenejší príbuzní prišli pomôcť, za čo vždy dostali výslužku.

03.12.2016 14:00
parížska zabíjačková pochúťka Foto:
Parížska zabíjačková pochúťka.
debata

Ako prvá sa počas zabíjačky pripravovala krv. Uvarila sa a zajedala chlebom a kyslými uhorkami. Uvaril sa jazyk, pripravil sa mozoček. V deň zabíjačky sa pripravili dva druhy jaterníc – pečeňové a krvavničky, ktoré sa museli zjesť ako prvé. Okrem toho urobili klobásky a tlačenka. Vo veľkom kotly vyškvarili sadlo na škvarky, ktoré voňali široko-ďaleko. Varili tiež dva druhy polievok – zabíjačková kapustnica a bravčový vývar so zeleninou a pečeňovými haluškami. Deti roznášali kapustnicu členom blízkej rodiny po dedine. Z mäsa sa urobili mäsové konzervy, ktoré sa využívali po celý rok. V minulosti dobroty zo zabíjačky slúžili ľuďom na prípravu rôznych jedál počas celej zimy. Vyúdené klobásky a slanina viseli vždy v komore, škvarky sa zajedali chlebom alebo pridávali do voňavej zemiakovej baby.

Vareškov tip: Krvavá tlačenka

Mäso z bravčovej hlavy, lalokov, bôčika a jazyk do tlačenky nasekáme na hrubšie kúsky, pridáme aj nadrobno nasekané kože s vývarom, masť, nové korenie a krv. Zmesou na tmavú tlačenku naplníme tlačenkový obal alebo vyčistený a vypraný žalúdok a pri starostlivo stráženej teplote 85–90 °C ju varíme asi 3 hodiny.

Pečivo na zjemnenie

Biele pečivo pridávame do väčšiny zabíjačkových pochúťok pre zjemnenie a celkové zladenie chutí. Zvyčajne sa používajú žemle. Dôležité je, aby pečivo nebolo staré, plesnivé a nemalo cudzí pach. Do zabíjačkových pochúťok sa pridáva namočené vo vode, vylisované a roztrhané na malé kúsky. Nikdy nezabudneme z pečiva odstrániť mak a soľ. V Čechách pečú špeciálnu domácu buchtu do jaterníc. Dokáže pojať značnú časť tuku, a jaternice sú chutnejšie.

Parížska pochúťka

Potrebujeme:
2 kg bravčovej pečene, 70 g cibule, 2 kg chudého bravčového mäsa, 3 kg chrbtovej slaniny, soľ, biele korenie, nové korenie, muškátový kvet, škorica, klinčeky, majorán, kardamóm
Postup:
1. Bravčovú pečeň zbavíme žiliek, rozkrájame na tenké plátky a sparíme horúcou vodou. Pokrájanú cibuľu umažíme na masti a pomelieme s pečeňou na mäsovom mlynčeku.
2. Pridáme ľubovoľné varené mäso a varenú chrbtovú slaninu a všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo nasekáme nadrobno. Okoreníme soľou, bielym a novým korením, muškátovým kvetom, škoricou, klinčekmi, majoránom a kardamómom.
3. Dobre premiešame, plníme do hrubých bravčových čriev a varíme pri teplote 85 °C asi 15 minút za opatrného občasného miešania. Potom jaternice ochladíme v studenej vode a necháme voľne vychladnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zabíjačka #jaternice #vnútornosti #oškvarky #klobásky

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....