Učebnicový príklad slovenského koláča

Na Slovensku je viac či menej známy ako svadobný koláč, ktorý nesmie chýbať napríklad na žiadnej tradičnej svadbe v niektorých slovenských regiónoch.

27.11.2016 14:15
tradičná kuchyňa, jablkové kôpky Foto:
Jablkové kôpky.
debata

Ak by ste čakali nejakú exotickú pochúťku, možno budete sklamaní, ale v jednoduchosti sa skrývajú bohovia, a možno práve oni osvietili našincov, aby pripravili z jednoduchých surovín slávnostný poklad.

Suroviny na koláč

V regionálnom svadobnom koláči sa traduje použitie 50 ml teplého mlieka, 50 g čerstvého droždia, 1 kilogram polohrubej múky, 500 gramov hladkej múky, 100 ml oleja, 100 g masla, 1 lyžička soli, 250 g kryštálového cukru, 2 vaječné žĺtky a 1 vrecko hrozienok.

Predpríprava koláča

Hrozienka opláchneme a namočíme do malého množstva mlieka. V poháriku mlieka rozmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme doň droždie. Necháme napučať. Obe múky vsypeme do väčšej misy, pridáme soľ, zvyšok cukru, vzídený kvások, nalejeme olej, žĺtky a zvyšok mlieka.

Príprava cesta na koláč

Ďalšou etapou prípravy koláča je zamiesenie toho správneho cesta. Do pripravenej hmoty z predchádzajúcej kapitoly prisypeme namočené hrozienka spolu s mliekom a mäkkým maslom. Vypracujeme kvalitné cesto. Zakryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme asi 40 minút stáť.

Kysnutie koláča

Cesto veľmi nenakysne, ale na dotyk cítiť, že pracuje a je kyprejšie. Začneme z neho odoberať kúsky a robiť šúľky o niečo hrubšie ako palec a približne 10 cm dĺžky. Na jeden koláčik treba 4 rovnako dlhé paličky, dve prvé postavíme zvisle, na ne dáme do mriežky dve paličky vodorovne.

Finálna príprava koláča

Poradie prepletania šúľkov je dôležité, netreba ich pomiešať. Najprv začneme pretáčať konce vždy dvoch paličiek, na rohoch pretočíme všetky štyri páry, spojíme konce, aby vytvorili kruhy. Vytvoríme ešte jeden rovnako hrubý, ale oveľa dlhší šúľok, ktorým obopneme celý útvar.

Pečenie koláča

Koláčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie odspodu fixovaný maslom, aby sa neskrúcal. Z celej dávky by malo vyjsť 14 koláčikov. Treba ich nechať ešte 15 minút odpočinúť, potom ich potrieť žĺtkom zmiešaným so sladkou smotanou. Vtedy chytia krásnu červenú farbu.

Konečná úprava koláča

Koláče je najlepšie piecť v rúre predhriatej na 180 °C asi 25 minút. Farba sa ukáže. Aby boli krajšie, potrieme ich cukrovým sirupom z lyžice cukru a trochy vody, zvaríme a koláčiky za horúca ponatierame. Upečené koláče sú fajnové, „páravé“ a najlepšie sú ešte vlažné, s teplým nápojom.

Jablkové kôpky

Potrebujeme:
1 kg jabĺk, 400 g polohrubej múky, 250 g tuku, 1 vanilkový cukor, 1 štipka soli, 4 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 kl mletej škorice, citrónová šťava alebo kyselina citrónová, práškový alebo škoricový cukor na posypanie
Postup:
1. Jablká umyjeme olúpeme a nakrájame na malé kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame s mletou škoricou.
2. Zmäknutý tuk ušľaháme do peny s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a so štipkou soli. Postupne pridávame vaječné žĺtky, múku s práškom do pečiva a nakoniec vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.
3. Po častiach pridávame jablká a zamiešame. Malou naberačkou naberáme vzniknuté jablčné cesto a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie v tvare kôpok a pečieme v predhriatej rúre doružova. Pred podávaním pečené jablčné kôpky pocukrujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pečenie #recept #slovenská tradičná kuchyňa

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...