Ako správne naložiť kapustu

Jeseň nakúka cez okná slovenských domácností, či už majú za sebou tradičný slovenský rituál - nakladanie kapusty.

19.11.2016 14:00
Kapusta s ryžovými rezancami Foto:
Kapusta s ryžovými rezancami, mrkvou a so šampiňónmi.
debata

Hoci naloženie kapusty nie je žiadna veda, každá domácnosť zdedila po svojich predkoch osobité triky a rady. A aj keď každý pripravuje kyslú kapustu podľa seba a svojej chuti, základný postup je rovnaký. Keď ho dodržíte, máte skvelú pochúťku stále poruke a navyše ušetríte nemalé peniaze. O peniaze však nejde, dôležitá je chuť. Domáca kapusta je jednoducho jedinečná.

Kapusta ako základná surovina

Základnou surovinou na nakladanie sú, samozrejme, hlávky kapusty. Vynikajúca je kapusta vypestovaná vo vlastnej záhrade alebo v tržnici kúpená domáca surovina. Pri výbere kapusty treba dbať najmä na to, aby bola čo najčerstvejšia, dostatočne šťavnatá, aby mala dosť tekutiny, ktorá podporuje kvasenie.

Kapusta a ako ju strúhať

Prvým krokom je nastrúhanie hlávok kapusty na pokiaľ možno najjemnejšie strapce. Tí pohodlnejší dávajú prednosť už nastrúhaným strapcom kúpeným na trhu. Niet však nad doma nastrúhanú kapustu, prácu si možno uľahčiť tak, že rozpolené či rozštvrtené hlávky dáme do veľkého mixéra, kde sa „rozsekajú“ na rezance.

Kapusta a ako ju tlačiť

Či už tlačíme kapustu do suda, alebo do pohárov, voľba intenzity natlačenia je na nás. Každý má totiž vlastnú predstavu o tom, ako má byť kapusta správne natlačená. Záleží na tom, či máme radšej kapustu „tvrdú“, s rezancami, ktoré chrupčia pod zubami, alebo mäkkú, jemnejšiu, teda takú, ktorá sa takmer rozplýva na jazyku.

Kapusta a ako ju ochutiť

Počas tlačenia pristupuje k príprave kapusty alchýmia – voľba surovín a korenín. Na 5 kg sa zväčša pridávajú 2 cibule, asi 20 g soli, bobkové listy, hrsť rasce, môžeme pridať aj stredne veľký koreň chrenu, niekoľko jabĺk a kôpor. Rasca, ale aj rozmarín, šalvia, tymian, saturejka a fenikel zmierňujú možný „nadúvací“ účinok kyslej kapusty.

Kapusta a nakladanie do suda

V našich domácnostiach stále ešte dominuje nakladanie do suda: Na dno suda dáme trochu korenia a rozložíme celé kapustné listy. Potom po vrstvách ukladáme nastrúhanú kapustu, každú vrstvu okoreníme a dôkladne utlačíme čistými rukami alebo nohami. Ako poslednú vrstvu dáme opäť celé kapustné listy.

Kapusta a nakladanie do pohárov

Ak nemáme vysokú zimnú, jarnú a letnú spotrebu kyslej kapusty, tak namiesto suda si pripravíme čisté poháre s objemom 3–5 litrov alebo 0,7 litra s uzávermi. Do pohárov kapustu poriadne natlačíme tak, aby ostalo asi 2,5–3 cm miesta. Kapusta začne v pohároch kvasiť, keď sú uzávery vyduté, vtedy ich treba uvoľniť.

Kapusta s ryžovými rezancami, mrkvou a so šampiňónmi

Potrebujeme:
1 malá hlávka kapusty, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 400 g šampiňónov, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, ryžové rezance, jarná cibuľka na posypanie
Postup:
1. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu. Kapustu nakrájame na rezance. Cibuľu ošúpeme a posekáme nadrobno. Oškrabanú mrkvu nastrúhame nahrubo. Očistené šampiňóny nakrájame na plátky.
2. Na 2–3 lyžiciach oleja osmažíme cibuľu dozlatista. Pridáme roztlačený cesnak, nastrúhanú mrkvu a spoločne smažíme do mierneho zmäknutia mrkvy.
3. Prisypeme kapustu, osolíme, okoreníme, posypeme rascou, premiešame a pod pokrievkou dusíme 20 minút. Občas premiešame. Na panvici na troche oleja osmažíme šampiňóny domäkka. Až keď je kapusta mäkká, zmiešame ju so šampiňónmi a s rezancami a posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #jeseň #spracovanie #kyslá kapusta #nakladaná zelenina

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...