Superpotraviny, ktoré dobre poznali už naše babičky

V záplave exoticky znejúcich superpotravín nezabúdajme ani na tie, ktoré na naše stoly patrili od nepamäti.

16.11.2016 11:00
sušené slivky Foto:
Vápnik obsahujú aj sušené slivky.
debata

Kvasená kapusta

Súdok s kyslou kapustou bol kedysi povinnou výbavou na dlhú zimu v každej chapupe. Zastúpenie vitamínu C je dvojnásobné než v citróne. Probiotické baktérie chránia črevo pred rozmnožovaním hnilobných baktérií. Kyselina mliečna zasa udržiava sliznicu čriev v dobrej forme, pomája aj pri trávení. Vláknina je účinnou zbraňou pre pravidelné vyprázdňovanie čriev a ich dobrú priechodnosť.

Sušené slivky

Vedeli ste, že práve sušené slivky zlepšujú stav kostí? Takisto chránia srdce a cievy. To ale nie je všetko, Obsahujú aj draslík, horčík a železo. V minulosti, kedy ľudia o výživových doplnkoch ani len nesvívali, si tak pomáhali, ako vedeli. A vďaka vláknine sušené slivky rozbýbu aj trávenie.

Vlašské orechy

V záplave cudzokrajných orechov netreba zabúdať ani na tie, ktoré nám rastú rovno pod nosom. Vlašské orechy, ktoré v minulosti patrili najmä na sviatočný stôl, sú významným zdrojom mastných kyselín. Ako je dobre známe, práve tie prospievajú kardiovaskulárnemu systému a znižujäú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. S ich konzumáciou to však nepreháňajte, keďže ide o malé kalorické bomby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #kapusta #slivky #Babička #superpotraviny

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...