Orechy sú bohatstvom nielen na tanieri

Vďaka našim prababičkám nechýbali orechy v železných zásobách, dnes nechýbajú vo vreckách novodobých Číňanov.

08.11.2016 07:00
orechy, mandle, pistácie Foto:
Vezmite si namiesto maškŕt hrsť orieškov.
debata

Číňania vyvažujú vlašské orechy zlatom

V Číne sa môžu obyčajné vlašské orechy predávať za cenu zlata. Číňania takmer bez výnimky s obľubou obracajú v dlaniach pár vlašských orechov, a to každú voľnú chvíľu. Tento pradávny zvyk má podľa tradičnej čínskej medicíny zlepšovať krvný obeh. Po rokoch ekonomického rastu sa orechy stali zdrojom príjmov novodobých čínskych zbohatlíkov, dokonca aj bosov čínskeho podsvetia.

Nahraďte maškrty z chladničky orieškami

Ak chcete schudnúť, ale zároveň nedokážete odolať maškrteniu a stále vyberáte niečo dobré z chladničky, stačí oklamať žalúdok malým fígľom. Vezmite si namiesto maškŕt hrsť orieškov a zapite ich pohárom čistej vody. Po takej desiatej budete príjemne sýti.

Uchovať zamrazením

Dobre vysušené orechy môžeme skladovať v mrazničke napríklad v plastových škatuľkách. Zamrazené orechy vydržia až 9 mesiacov, bez zníženia ich kvality či zmeny chuti. Mrazené orechy majú tú výhodu, že sa dajú po vybratí z mrazničky okamžite použiť pri varení a pečení – ľahko sa strúhajú aj krájajú.

Zavárané orechy

Jedným zo spôsobov uschovania vlašských orechov je ich zaváranie. Stačia len čisté poháre, do ktorých nasypeme orechy a dôkladne ich zatvoríme uzávermi. Poháre naukladáme do zaváracieho hrnca, počas zavárania musia byť poháre celé ponorené vo vode, a zavárame 90 minút pri teplote 85 °C. Zavarené orechy vydržia niekoľko mesiacov.

Vareškova poradňa

Vlašské orechy majú široké uplatnenie – použijeme ich napríklad pri pečení nákypov, koláčov, na vysypanie formy, do koláčov, náplní a, samozrejme, do vianočného pečiva. Vynikajúco dochutia nátierky. Pri nákupe vlašských orechov treba dávať veľký pozor, aby na nich nebola pleseň a tmavé bodky, ktoré upozorňujú na prítomnosť toxínov.

Pochúťka spoza Kaukazu: Gruzínska orechová omáčka – sacivi

Potrebujeme:
300–400 g lúpaných vlašských orechov, 5–8 cibúľ, 500 ml kuracieho vývaru, 100 g masla, 1–2 PL múky, 2 žĺtky, 7 strúčikov cesnaku, 100 ml vínneho octu, soľ, bylinky (majorán, petržlenová vňať), 2–3 bobkové listy, 5 klinčekov, 1/2 kl škorice, 1/2 kl sladkej papriky, 1/2 kl pálivej papriky, šafran, semienka koriandra
Postup:
1. Najprv opražíme na masle nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme cesnak, poprášime múkou, prilejeme vývar a povaríme.
2. V inom hrnci zvaríme vínny ocot a korenie – klinček, škoricu a bobkový list. Orechy nastrúhame a zmiešame s červenou paprikou, majoránom, petržlenovou vňaťou a so žĺtkami. K zmesi pridáme ešte aromatizované víno a ostatné koreniny a všetko vlejeme do vriaceho kuracieho vývaru. To celé už nevaríme, len prehrejeme.
3. Omáčka sa podáva studená a prelievajú sa ňou buď porcie mäsa, alebo zelenina, napríklad pečený baklažán. V Gruzínsku sa táto omáčka podáva aj s fazuľou alebo napríklad s rybou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #orechy #použitie #mastné kyseliny

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...