Jablko je synonymom zdravého ovocia

Kráľ ovocia pasuje do dezertov, ale aj mäsových a zeleninových jedál.

31.10.2016 14:30
morčacia roláda na jablkách Foto:
Morčacia roláda na jablkách.
debata

Deň pôvodných odrôd jabĺk

Svetovým dňom pôvodných odrôd jabĺk je 21. október. Už roky mu vládne staré známe anglické príslovie: „Kto zje denne jedno jablko, k tomu lekár nechodí". Jablko je označované za liečivé ovocie, obsahuje viac ako 30 rôznych minerálnych látok a stopových prvkov, pektín obsiahnutý v jablkách nie je v žiadnom inom plode obsiahnutý v takom množstve.

Lákavá pochúťka k hovädziemu rebru

Vynikajúcou lahôdkou, ktorá sa môže podávať k varenému hovädziemu rebru, ale aj k varenému bravčovému, teľacej nožičke či varenému údenému mäsu je jablkový chren. Pripravujeme ho tak, že do dobrého hovädzieho vývaru nastrúhame čerstvý chren, pridáme olúpané, najemno nastrúhané jablká, citrónovú kôru a šťavu, soľ a trochu cukru podľa chuti.

Kuracia sekaná s jablkami

Vykostené kuracie mäso (300 g) pomelieme, pridáme 200 g nastrúhaných jabĺk, 100 g ovsených vločiek, osolíme, pridáme saturejku a zľahka vmiešame ušľahaný sneh z dvoch bielkov. Z hmoty utvoríme bochník, ktorý dáme do pekáča, potrieme olejom a pečieme asi 30–40 minút pri teplote 180 °C.

Morčacie mäso s jablkami

Potrebujeme:
600 g morčacieho mäsa, 2 citróny, 50 g krupicového cukru, 1,5 kg jabĺk, 125 g masla, 400 ml jablčného octu, mleté čierne korenie, 6 g mletej škorice, soľ, 50 ml vody, 4 g mletého zázvoru
Postup:
1. Mäso osolíme a okoreníme. Osmažíme ho na 75 g rozpáleného masla, potom podlejeme štvrtinou octu a necháme 15 minút dusiť. Po 15 minútach prilejeme ďalšiu štvrtinu octu.
2. Postup potom ešte raz zopakujeme. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokvapkáme citrónovou šťavou. Preložíme do hrnca, podlejeme zvyšným octom a 50 ml vody, osolíme, okoreníme, pridáme škoricu a zázvor. Zakryté necháme variť 30 minút.
3. Hotové mäso podávame pokrájané na plátky, obložené varenými jablkami a poliate šťavou z mäsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #dezert #recept #Jablká #jeseň

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...