Jablká sú vynikajúce aj v šalátoch

Šaláty s jablkami môžu byť osviežujúcim predjedlom, zdravou ľahkou večerou, dezertom alebo prílohou k mäsitým aj bezmäsitým pokrmom.

29.10.2016 13:45
jablko, jablká Foto:
Jabĺčka nemusíte jesť len samostatne, alebo používať do koláčov. Hodia sa aj k šalátom a naslano.
debata

Pred samotnou prípravou ich možno krátko marinovať v náleve podľa chuti a fantázie. Jablká sa dajú kombinovať podľa fantázie, napríklad s rôznymi druhmi zeleniny. Na šalát vyberáme jablká pekne vyfarbené, dobre vyzreté, nie však prezreté, s lákavou vôňou a plnou chuťou.

Tuniakovo-jablkový šalát

Obsah konzervy tuniaka vysypeme do misky a jemne ho rozmiešame. Kyslejšie jablká olúpeme, nastrúhame nahrubo a zmiešame s tuniakom. Porcie ozdobíme plátkom citróna. Môžeme podávať s nasucho opečeným kúskom chleba. Rýchla a zdravá a chutná večera.

Mrkvovo-jablkový šalát

Mrkvu a jablká umyjeme, očistíme, olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Jabĺčka s mrkvou pokvapkáme citrónovou šťavou s vodou, pridáme štipku soli, cukor, premiešame a necháme odležať asi hodinu v chladničke. Mrkvovo-jablkový šalát podávame dobre vychladený.

Zelerovo-jablkový šalát

Zeler pokrájame na plátky, z ktorých nakrájame tenké dlhé prúžky a dáme do misy. Jablká zbavíme jadrovníkov a pokrájame na kocky, pridáme do misy k zeleru a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme posekané orechy, osolíme, okoreníme, pridáme majonézu a premiešame.

Orechovo-jablkový šalát

Jablká zbavíme jadrovníkov, ošúpeme ich a nastrúhame nahrubo, pomaranč nakrájame na malé kúsky, lieskové orechy nasekáme, pridáme hrozienka namočené vopred v rume, krupicový cukor podľa chuti, ovsené vločky, jogurt, kyslú smotanu, všetko premiešame a dáme vychladiť.

Paradajkovo-jablkový šalát

Čerstvé paradajky necháme spariť, potom ich olúpeme a nakrájame na kocky alebo plátky, vložíme ich do misky k jablkám nakrájaným na plátky. Potom jablká pokvapkáme citrónovou šťavou proti zhnednutiu, posypeme zľahka cukrom a nakoniec môžeme posypať arašidmi.

Brokolicovo-jablkový šalát

Vo veľkej mise zmiešame brokolicu, jablká, syr, mrkvu, hrozienka, cibuľu a premiešame. V stredne veľkej mise zmiešame majonézu, kyslú smotanu, cukor, ocot, soľ, korenie a opäť premiešame. Nálev nalejeme do zmesi s brokolicou, poriadne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #Jablká #chuť #šalát #kombinácia

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...