Čaje, ktoré by ste mali vyskúšať - prinesú vám zdravie!

Popri klasickejších druhoch čierneho a zeleného čaju, ku ktorým sa v posledných rokoch pridáva aj populárny biely, sa do pozornosti dostávajú aj druhy „exotickejšie“ a „originálnejšie“. Prečo by ste ich nemali obchádzať, ba naopak, vyskúšať ich?

29.10.2016 07:00
rooibos - čaj - vývar - výluh - príprava Foto:
Jedným z oceňovaných druhov čajov je aj rooibos.
debata

Pu-erh

Najväčšou devízou tejto špeciálnej formy čierneho čaju pochádzajúcej z Číny je jeho schopnosť znižovať cholesterol a množstvu cukru v krvi. Hovorí sa o ňom často ako o spaľovači tukov. Podieľa sa aj na redukcii obezity. Priaznivo pôsobí na trávenie. Má silné antioxidačné a tiež protizápalové účinky, čím zlepšuje imunitu. Prekvapením v jeho prípade je, že napriek obsahu stimulačných látok pomáha aj k znižovaniu stresu a dokonca k lepšiemu spánku.

Rooibos

Hoci ho niektorí odborníci označujú za čaj-nečaj (a tiež červený čaj pre sfarbenie), radí sa medzi čajové nápoje a jeho benefity sú skutočne pestré. Nápoj sa používa na upokojenie pri tráviacich ťažkostiach, tiež pri alergiách alebo astme. Vďaka obsahu flavonoidov má silné antioxidačné účinky a tiež ho radia odborníci popíjať pre upokojenie mysle a uvoľnenú náladu.

Maté

Pripravuje sa zo sušených listov cezmíny paraguajskej, ktorá sa zalieva horúcou (nie vriacou) vodou. Hovorí sa mu aj čaj priateľstva, keďže sa pije z jednej nádoby tekvicového tvaru viacerými slamkami. Má silné povzbudzujúce účinky, pričom však neovplyvňuje centrálny nervový systém, ale tkanivo svalstva. Pozitívne ovplyvňuje myslenie a sústredenie. Má vysoký obsah vitamínov a minerálov a pomáha tiež pri chudnutí či posilnení imunitného systému.

Oolong

V preklade čierny drak chráni znižuje hladinu cukru a tuku v krvi, posilňuje činnosť srdca a celkovo je prospešný pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Vďaka obsahu antioxidantov a vitamínov podporuje tiež imunitný systém a zlepšuje stav pleti, spomaľuje starnutie. Niektoré štúdie ho dávajú do spojitosti aj s prevenciou rakovinových ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #čaj #maté #ženský magazín MiA #druh #oolong #rooibos

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...