Tekvicové čarovanie

Tekvicový kompót? Áno, dá sa pripraviť na sladko aj na kyslo. Netreba sa báť nových chutí.

18.10.2016 12:00
tekvica, tekvicové karbonátky Foto:
Tekvicové karbonátky.
debata

Kyslý tekvicový kompót

Tekvica je výbornou plodinou a je mimoriadne vhodná na zaváranie. Možno si z nej pripraviť napríklad kyslý tekvicový kompót tak, že pevnú dužinu nakrájame na kocky, vložíme ich do širokého kastróla alebo veľkej misy a zalejeme nálevom na nakladanie uhoriek. Necháme marinovať podľa chuti aj 12–24 hodín a napokon ju sterilizujeme 20 minút pri teplote 85 °C.

Tekvicový kompót s ananásom

Veľmi chutná je aj tekvica zaváraná s ananásom. Stačí zvariť cukor s vodou v pomere 1 l vody na 500 g cukru. Tekvicu naukladáme do pohárov, do dvoch tretín zalejeme horúcim cukrovým roztokom, doplníme ananásovou šťavou, uzavrieme viečkami a sterilizujeme 20–30 minút pri teplote 85 °C.

Tekvica liečiteľka

Tekvicu by sme mali do svojho jedálneho lístka zaradiť aj pre jej priaznivé účinky na ľudský organizmus. Podporuje vylučovanie toxínov, pôsobí močopudne, znižuje krvný tlak a hladinu tukov, ale aj cholesterolu v krvi, bráni tvorbe krvných zrazenín, pôsobí pozitívne na imunitný systém, na činnosť srdca, tráviacu sústavu a pankreas.

Vareškova poradňa

Ideálna teplota pre skladovanie tekvíc akéhokoľvek druhu sa pohybuje v rozmedzí 10–15 °C. Vyhovuje im aj izbová teplota do 20 °C. Počas skladovania by sme raz za čas mali každú tekvicu zdvihnúť a prezrieť, či sa nekazí. Kontrolujeme aj stopky. Tekviciam neprospieva, na rozdiel od zemiakov, vysoká vlhkosť vzduchu.

Tekvicové karbonátky

Potrebujeme:
260 g tekvice, 1 cibuľa, 4 PL oleja, 125 g ovsenej krupice, 200 ml studenej vody, 1/2 zväzku petržlenovej vňate, 2 vajcia, soľ, biele korenie, strúhaný muškátový oriešok
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme, nasekáme najemno a na lyžici oleja na miernom ohni osmažíme. Za občasného miešania krátko osmažíme aj ovsenú krupicu. Prilejeme vodu, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 10 minút prikryté pokrievkou. Kašu necháme asi 1 hodinu chladnúť, kaša pritom napučí.
2. Tekvicu ošúpeme, vydlabeme semená a nastrúhame najemno. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Oboje zmiešame s vajcami, so soľou, štipkou korenia a muškátového orieška a vmiešame do kaše.
3. Na panvici rozpálime zvyšný olej. Lyžicou vytvarujeme z cesta fašírky a na strednom až miernom ohni ich asi 10 minút smažíme, potom ich obrátime a smažíme ďalších 6–8 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zaváranie #kompót #jeseň #tekvica

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...