Tekvica poteší žalúdok i oči

K tradičným druhom jesennej zeleniny patrí bezpochyby tekvica. Podľa použitia delíme tekvice do dvoch skupín - na zeleninové a okrasné.

15.10.2016 14:00
tekvica, jeseň Foto:
Rozlišujeme dekoratívne alebo zeleninové odrody tekvíc.
debata

Plody oboch druhov tekvíc sú tvarovo i farebne veľmi rozmanité. Klasické gigantické tekvice dorastajú do obrovských rozmerov, ale zeleninová lahôdka – tekvica Hokkaido meria len 10–30 cm.

Tekvica obyčajná

Ako kultúrnu plodinu ju pestovali v Mexiku už pred viac ako 5¤000 rokmi. Má kríčkový charakter a vytvára veľkú listovú ružicu. Základná odroda zahŕňa zo známejších typov cukety a patizóny, ktoré sú veľmi vhodné na spracovanie v kuchyni.

Tekvica Hokkaido

Hokkaido už podľa názvu pochádza z Japonska, ale svoje miesto našla už aj v našej kuchyni, je dnes najžiadanejšou tekvicou na kuchynskú úpravu. Najznámejšia je oranžová, ale vynikajúcu chuť má aj zelená, ktorá má rovnako sýto oranžovú dužinu.

Tekvica špagetová

Tento druh tekvice má chutnú dužinu, a jej zvláštnosťou je, že sa po tepelnom spracovaní rozpadá na jemné vlákna, ktoré vyzerajú ako špagety. Odtiaľ pochádza aj jej pomenovanie. Tento druh sa všeobecne považuje za jeden z najchutnejších druhov tekvíc.

Tekvica muškátová

Takzvaná muškátová tekvica má pomerne vodnatú dužinu. Jej osobitou zvláštnosťou je, že má jadrovník umiestnený len v rozšírenej koncovej časti plodu a nie v celom strede, ako je to bežné pri iných druhoch. Preto je aj jej kuchynská úprava jednoduchšia.

Tekvica Lumina

Lumina má oranžovú a tiež pomerne vodnatú dužinu. Využíva sa na dekoratívne vyrezávanie, kde úžasne vyznie kontrast oranžovej dužiny v jasne bielej šupke, pričom rezy zaschnú a tekvica sa nekazí. Vzhľadovo peknou tekvicou je aj príbuzná odroda Lakota.

Tekvica Gigant

Gigant je tou pravou tekvicou na dlabanie strašidelných tvárí v dušičkovom či importovanom halloweenskom období. Skvelá je však aj v koláči či zavarená. Má pevnú oranžovú dužinu. Jej príbuzná – nemecká obria tekvica je takisto vhodná na dlabanie aj do kuchyne.

Mäsová roláda s tekvicou

Potrebujeme:
600 g zemiakov, 2 cibule, 2 červené cibule, 2 strúčiky cesnaku, 300 g tekvice Hokkaido, 1 kl rasce, 800 g morčacích pŕs alebo teľacieho mäsa, 100 g masla, olivový olej podľa potreby, 60 g parmezánu, mleté čierne korenie, rozmarín, strúhanka, soľ, 50 g vlašských orechov
Postup:
1. Očistenú tekvicu zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme asi 10 minút pri teplote 200 °C, potom tekvicu rozmixujeme dohladka a necháme ju úplne vychladnúť.
2. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a urestujeme v panvici na rozohriatom masle. Vmiešame rascu a nahrubo nasekané orechy a restujeme. Zmes preložíme do misy, zmiešame s tekvicou, so strúhaným syrom a s polovicou byliniek. Mäso pozdĺžne rozrežeme tak, aby vznikol väčší plát, ľahko ho naklepeme, rozotrieme tekvicovú náplň a zabalíme do rolády. Pevne zviažeme, obalíme v strúhanke a potom ju sprudka opečieme zo všetkých strán na rozpálenom oleji.
3. Roládu dáme do pekáča, pridáme k nej červenú cibuľu nakrájanú na mesiačiky, umyté zemiaky pokrájané na polovice a zvyšné bylinky. Všetko pokvapkáme olejom a pečieme asi 40 minút pri 180 °C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #jeseň #dyňa #tekvica

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....