Z abecedy prípravy kuracieho mäsa

Ponúkame zopár ďalších rád, ako pripraviť chutné kuracie mäso.

12.10.2016 13:00
kuracina, smažené mäso Foto:
Smažené kuracie prsia s arašidmi.
debata

Kuriatko treba podlievať, nech neprská

Pri pečení kurčaťa v rúre pri teplotách nad 180 °C zvykne tuk, ktorý odkvapkáva do pekáča, prskať na všetky strany. Preto by v pekáčiku, kde sa pečie kuracina, nemal byť len tuk, ale aj nejaká tekutina. Ak potrebujeme silnú omáčku, podlievať môžeme vývarom, ak nie, stačí aj voda.

Kurča „vo väzbe“

Pred pečením je dobré kurča vytvarovať tak, že ho stiahneme motúzom, aby sme dosiahli kompaktný tvar pŕs aj stehienok, v ktorom sa potom upečú rovnomernejšie. Navyše motúzom stiahnuté stehienka nepustia toľko horúceho vzduchu do dutiny kurčaťa a prsia sa menej vysušia.

Doprajte mu odpočinok

Kurčaťu treba po dopečení dopriať odpočinok. Jednak dosiahneme vyrovnanie teploty, jednak šťavnatosť vďaka efektu distribúcie šťavy v mäse. V kurčati, ktoré má po upečení aspoň 15 minút odpočinku, dôjde k rovnomernému rozdeleniu šťavy smerom od stredu k povrchu.

Vareškova poradňa

Chladené kuracie mäso vydrží v chladničke dva až tri dni, skladujeme ho pri teplote do 4 °C. Kuracie mäso vždy starostlivo tepelne upravíme. Na rozdiel od hovädzích steakov musí byť kuracie mäso poriadne prepečené. Kvalitne kŕmené kurča spoznáme podľa výšky jeho pŕs, platí čím vyššia, tým lepšie. Žlté sfarbenie kurčaťa je známkou kvalitného a dobre kŕmeného chovu.

Smažené prsia s arašidmi

Potrebujeme:
400 g kuracích pŕs, 3 vajcia, hladká múka, 3 PL sójovej omáčky, 1 balenie arašidov, orientálne korenie podľa chuti<R>l olej
Postup:
1. Kuracie prsia nakrájame na väčšie rezance a zmiešame so sójovou omáčkou. Necháme odležať a medzitým pripravíme cestíčko.
2. Vajíčka rozšľaháme s trochou orientálneho korenia, pridáme najemno nasekané arašidy a zahustíme hladkou múkou tak, aby cestíčko z lyžice nestekalo, ale len kvapkalo.
3. Cestíčkom zalejeme pripravené mäso a premiešame. Jednotlivé kúsky naberáme lyžicou aj s cestíčkom a smažíme dozlata na rozpálenom oleji. Do cestíčka môžeme pridať aj nastrúhaný syr alebo šunku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #príprava #recept #kuracie mäso

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...