Ako servírovať pohostenie - tieto triky ocení každá gazdinka

Aj jednoduché pohostenie má byť servírované s vášňou a fantáziou.

06.10.2016 07:00
jablkový puding s mandľami, pohostenie Foto:
Jablkový puding s mandľami.
debata

Adekvátne misy

Ak sa rozhodneme obísť tradičné menu a pripraviť pohostenie formou švédskych stolov, treba vedieť, aké misy použijeme. Na ryby je vhodnejšia misa podlhovastá, na mäso a hydinu oválna a na šaláty, paštéty alebo peny misa okrúhla. Všetky misy majú byť pokiaľ možno ploché. Okraje mís majú zostať voľné a misy nemajú byť preplnené.

Jemné tvary

Pri príprave šalátov dbáme na techniku krájania a tvar použitých surovín – rezance, kocky, kolieska… Čím jemnejšie ich nakrájame, tým chutnejší a vzhľadnejší je výsledok. Aby bol šalát dobre premiešaný a jednotlivé súčasti v ňom dokonale rozdelené, musíme ho miešať vo veľkých, pohodlných nádobách.

Studený rôsol zlepší vzhľad mäsa

Rozličné druhy mäsa (vrátane rýb), ktoré upravujeme na misy, môžeme pred samotným aranžovaním potrieť studeným tekutým rôsolom. Jednak sa tým do značnej miery zamedzí prístup vzduchu k mäsu, jednak sa zlepší jeho vzhľad. To isté platí aj pre malé prílohy – plnené paradajky či vajcia. Aj tie môžeme pretrieť studeným tekutým rôsolom.

Omáčkam svedčí mnohorakosť

Studené omáčky sa mnohokrát pripravujú z majonézy, nikdy ju však nepoužívame okorenenú, lebo majonéza samotná má osobitú chuť a niektoré korenia by niektorým omáčkam chuťovo neprospeli. Omáčok je, samozrejme, veľa druhov. Pri ich úprave je absolútne nutné, aby sa od seba chuťou i zložením líšili.

Vareškova poradňa

Doprajte si jeden z ozajstných gastronomických pokladov – morčacie mäso, ktoré môžete využiť nielen ako hlavné jedlo, ale v rozličných podobách aj ako teplé či studené predjedlo. Môžete ho kúpiť vcelku, ale aj rozdelené na horné a dolné stehná, prsia… Čerstvé alebo zmrazené. Pri jeho príprave venujte pozornosť skutočnosti, že takmer tretinu z celkovej hmotnosti morky tvoria prsia, ktoré majú mäso krehké, vzdialene pripomínajúce teľacie. Mäso zo stehien sa chuťou mierne blíži k mäsu z diviny.

Jablkový puding s mandľami

Potrebujeme:
700 g nakrájaných sypkých jabĺk, 150 ml vody, 100 g masla, 50 ml medu, 1 vajce, šťava a strúhaná kôra z 1 citróna, 75 g mletých mandlí, hrsť mandľových lupienkov, 25 g sójovej múky, trošku vanilkovej drene, 1/2 prášku do pečiva
Postup:
1. Najprv vyhrejeme rúru na 180 °C. Do hrnca vložíme jablká s vodou, uvedieme do varu a prikryté varíme 5 minút na miernom ohni. V miske vymiešame krém z masla a medu a vmiešame doň celé vajce.
2. Potom pridáme šťavu z citróna a postrúhanú kôru. Prisypeme zomleté mandle, sójovú múku, vanilku a prášok do pečiva. Dobre ušľaháme šľahačom na sneh.
3. Jablká uložíme do ohňovzdornej okrúhlej formy. Pridáme ostatné prísady. Pečieme asi 30–40 minút, až je puding dostatočne hnedý. Podávame horúci so smotanou alebo s jogurtom, ozdobený plátkami mandlí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pohostenie #servírovanie #predjedlo

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...