Tanier plný cestovín

Napriek jednoduchej príprave z nich vždy vykúzlime vždy iný zážitok. Dnes ich pripravíme s mäsom, zajtra so zeleninou, potom s rybou alebo na sladko...

20.09.2016 13:00
cestoviny, pappardelle Foto:
Pappardelle s hríbovo-smotanovou omáčkou.
debata

Suché prostredie

Základnou podmienkou správneho skladovania cestovín je suché prostredie. Môžeme ich uskladniť v uzatvárateľných nádobách, môžeme ich však nechať aj v originálnom balení, ktoré potom uzavrieme napríklad sponkou. Čerstvé cestoviny je, naopak, potrebné nechať v chladničke a spotrebovať čo najskôr alebo zamraziť.

Domáce chutia lepšie

Domáce potraviny bezpochyby chutia lepšie a o cestovinách to platí dvojnásobne. Ak si chceme dopriať „luxus“ domácich cestovín, jednoducho si ich sami vytvoríme. So strojčekom na cestoviny to nie je vôbec zložitá záležitosť. Väčšinou sú ovládané ručne, ale existujú aj strojčeky s elektrickým pohonom.

Vareškova poradňa

Pri varení treba vsypať do vody všetky cestoviny naraz, aby sa uvarili súmerne, a skontrolovať, či sú všetky cestoviny ponorené. Hrniec treba zakryť pokrievkou, aby sa voda čo najrýchlejšie vrátila do varu. Dĺžka varenia cestovín je individuálna. Po uvarení treba cestoviny starostlivo scediť, aby v nich nezostala voda. Dobré je ich pokvapkať trochou olivového oleja, aby sme zabránili zlepeniu.

Pappardelle s hríbovo-smotanovou omáčkou

Potrebujeme:
1 hrsť nakrájaných čerstvých alebo sušených hríbikov, 1 téglik smotany na šľahanie, 50 g anglickej slaniny, 1 PL olivového oleja, 1 šalotka alebo menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať Domáce pappardelle: 250 ml hladkej múky, 1 vajce, 1 PL oleja, voda, múka na podsypanie
Postup:
1. Najskôr urobíme čerstvé domáce široké rezance (pappardelle) z uvedených surovín alebo môžeme uvariť kúpené. Ak máme sušené hríbiky, vopred ich namočíme.
2. Na oleji speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme cesnak, kocky anglickej slaniny a všetko urestujeme. Pridáme hríbiky, mierne ich podlejeme a podusíme domäkka.
3. Všetko zalejeme smotanou, pridáme soľ, čierne korenie a povaríme do požadovanej hustoty. Podávame na varených rezancoch posypané petržlenovou vňaťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #cestoviny #skladovanie #pappardelle

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...