Zo sveta atraktívnych cestovín

Cestoviny sú takou vďačnou surovinou, že sa o ich pôvod bijú všetky národy.

18.09.2016 14:00
cestoviny, ragú Foto:
Penne s bravčovým ragú na červenom víne.
debata

Kuskus má výhodu: nevarí sa

Čoraz rozšírenejší kuskus patrí takisto medzi cestoviny. Vyrába sa z bielej pšenice, krupice alebo prosa. Je veľmi výživný, ľahko stráviteľný, obsahuje vlákninu a veľa cenných látok, ktoré sa nachádzajú v obilninách. Na rozdiel od iných cestovín má veľkú výhodu, nevarí sa, ale stačí ho spariť horúcou vodou.

V Taliansku majú múzeum cestovín

Kde inde by malo sídliť múzeum cestovín, ak nie v Taliansku? Museo Nazionale delle Paste alimentare nájdeme v centre Ríma. Ide o jediné múzeum tohto druhu na svete. Celá plejáda exponátov z histórie národného talianskeho jedla je sústredená v jedenástich výstavných sálach. Najväčšou halou múzea je obilná sála s vysvetlením cesty cestovín z polí na tanier.

Mylný mýtus o priberaní

Nejedna žena žije v mylnej predstave, že po cestovinách sa priberá. Pravda je taká, že tak ako z mnohých iných potravín, bohatých na energetické zložky, aj z cestovín sa priberá len v prípade, že sa ich konzumuje príliš veľa. Pritom 80 g mierne ochutených suchých cestovín má asi 300 kcal, čo je približne jedna šestina dennej spotreby. Ďalšie kalórie záležia na pridaných omáčkach a mäse.

Ryžová alternatíva je zdraviu prospešná

Ryžové cestoviny sa vyrábajú z ryžovej múky a vody. Niektoré druhy obsahujú ďalšie prísady – napríklad tapioky alebo kukuričný škrob. Okrem klasických cestovín z bielej ryžovej múky sa vyrábajú aj cestoviny z hnedej ryže, ktoré sa predávajú v obchodoch so zdravou výživou ako alternatíva k cestovinám z pšeničnej múky.

Vareškov tip: Šalát so špenátom a s čedarom

Cestoviny fussilli uvaríme vo vriacej vode podľa návodu, scedíme ich a necháme vychladnúť. Zmes orechov podľa chuti opražíme na panvici bez tuku. V miske vidličkou premiešame olivový olej, vínny ocot, soľ aj mleté čierne korenie, čím pripravíme zálievku. Do veľkej misy potom dáme orechy, špenát, nakrájaný čedar, cestoviny aj zálievku. Premiešame.

Výdatné cestoviny: Penne s bravčovým ragú na červenom víne

Potrebujeme:
400 g bravčového boku, 1 mrkva, 1 stonkový zeler, 2 šalotky, 1 strúčik cesnaku, 4 paradajky, 100 g zeleného hrášku, 200 ml červeného vína, trochu smotany, 800 g cestovín penne, nastrúhaný parmezán, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín, oregano, bazalka
Postup:
1. Bravčový bok zomelieme, do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme strúčik cesnaku nasekaný najemno a potom aj nakrájanú mrkvu, zeler a 2 šalotky. Chvíľu restujeme.
2. Potom pridáme zomleté mäso, okoreníme a osolíme. Dochutíme bylinkami, ideálne čerstvými – rozmarínom a oreganom. Pridáme nasekané paradajky, hrášok a zalejeme červeným vínom a trochou smotany.
3. Platničku stiahneme na minimum a hodinu varíme. Medzitým pripravíme cestoviny, zlejeme ich a zmiešame s omáčkou. Celé posypete nastrúhaným parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #cestoviny #kuskus #ryžové cestoviny

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...