Cestoviny majú veľa vynikajúcich vlastností

Cestoviny sú takou rozšírenou potravinou, že ich pôvod nie je ľahké s dokonalou presnosťou vystopovať.

17.09.2016 14:00
cestoviny Foto:
Tvarových variácií cestovín je veľmi veľa.
debata

Prvé písomné zmienky o cestovinách siahajú do prvého storočia a písomná zmienka o nich pochádza zo starovekého Ríma. V kuchárskej knihe z obdobia vlády cisára Tibéria je uvedený postup na prípravu mäsa s cestovinami „lasagne“. Početné archeologické nálezy sú dôkazom toho, že cestoviny poznali už starí Etruskovia.

Cestoviny a múka

Dominujúcou surovinou cestovín býva najčastejšie pšeničná múka. V ponuke starých mám i obchodov však nájdeme aj cestoviny s obsahom múky žitnej, pohánkovej, ryžovej, kukuričnej alebo špaldovej. Ďalším nie celkom známym druhom cestovín sú cestoviny semolinové, ktoré sú vyrobené iba z krupice a neobsahujú vajcia.

Cestoviny a vajcia

Základné rozdelenie cestovín je ich rozlíšenie na vaječné a bezvaječné. Už z názvov je jasné, že jedny obsahujú vajcia, druhé nie. Vaječnými možno nazvať cestoviny, pri výrobe ktorých sa použili vajcia v množstve aspoň dva kusy na 1 kg múky. Pre možný zdroj salmonely sa musia používať len tepelne upravené vajcia.

Cestoviny a ich tvary

V rozmanitosti cestovín dominujú najmä Taliani a bolo by odvážne na malom priestore čo i len vymenovať všetky ich druhy, pretože ich existuje niekoľko stoviek. Veď možných tvarových variácií cestovín je strašne veľa – od známych dlhých špagiet, cez tenké špirály fusilli, motýliky farfalle, trubičky farfalle až po ploché lasagne.

Cestoviny a ich príchute

Obľúbenými prísadami do cestovín sú napríklad paradajky, špenát, červená repa, šafran, údený losos či huby, z ktorých väčšina dodá cestovinám nielen osobitú príchuť, ale aj farbu. Existujú aj ďalšie výraznejšie príchute, napríklad cesnak a bylinky, o niečo výnimočnejšie sú cestoviny ochutené sépiovým atramentom či čučoriedkami.

Cestoviny a voda

Správne uvariť cestoviny nie je žiadna veľká veda. Predsa však má svoje pravidlá, osobitne dôležité je množstvo vody použitej na ich prípravu. Na varenie sa má použiť veľké množstvo vody, aby sa nezlepili a neboli mazľavé. Odporúčané množstvo je 5 litrov na každých 450 g cestovín. Ak varíme menšie množstvo, stačia aj 3 litre.

Cestoviny a zdravie

Cestoviny sú ľahko stráviteľné, majú nízky obsah tuku, sú bohaté na uhľovodíky, obsahujú tiež draslík, fosfor a vápnik. Pre ľudský organizmus sú cestoviny vďaka obsahu glycidov významným zdrojom energie. Obsahujú tiež značné množstvo proteínov, ktoré majú svoj význam aj pri redukcii hmotnosti, ale aj vlákninu a vitamín B.

Cestoviny s kuracím mäsom, brokolicou a mascarpone

Potrebujeme:
1 balenie mascarpone, 600 g cestovín cres di gallo, soľ, mleté čierne korenie, 1 menšia brokolica, 50 g prerastenej slaniny, 1 stredná cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 3 PL olivového oleja, 400 g kuracích pŕs, 100 ml hydinového vývaru, 1 zväzok čerstvej bazalky, 50 g kešu
Postup:
1. Brokolicu rozdelíme na ružičky a varíme v osolenej vriacej vode 3 – 4 minúty. Potom scedíme. Vychladnutú nakrájame na menšie kúsky.
2. Cibuľu nakrájame najemno, cesnak na plátky, slaninu na kocky. Restujeme na panvici na troche rozohriateho oleja. Kuracie prsia nakrájame na kocky a pridáme k slanine, cibuli a cesnaku. Okoreníme a osolíme. Dobre urestujeme. Podlejeme vývarom a krátko dusíme
3. Potom pridáme mascarpone, ktoré necháme rozpustiť. Na cestoviny uvarené vo vode podľa návodu dáme pri podávaní pripravenú zmes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cestoviny #bezmäsité jedlo #ľahké jedlo #penne

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...