Deti rady pomáhajú pri varení a pečení

Varenie, pečenie či úprava stola sú jedny z najlepších činností, ktoré môžu v domácnosti robiť rodičia s deťmi spolu (nie iba statusy na facebooku).

10.09.2016 14:00
rodinné centrum Bublinka, Marcela Kramplová Foto: ,
Deti z rodinného centra Bublinka varia pod vedením Marcely Kramplovej.
debata

Oplatí sa naučiť dcéru či syna základné kuchárske postupy na niekoľkých jednoduchých receptoch, zveriť im najprv malé a neskôr aj väčšie úlohy. Jednak získate nových pomocníkov do kuchyne, jednak ich pripravíte do života a jednak ich potešíte novou „zábavou“.

Cesto s deťmi

Deti rady pečú sladké pochúťky, ktorých základom je príprava cesta. Je úplne jedno, či ide o cesto kysnuté, linecké, či odpaľované. Miesiť ho je veľká zábava a začať možno už od dávkovania jednotlivých surovín, ktoré do cesta patria. No a vaľkať cesto valčekom a vykrajovať sušienky môže byť vrcholom detskej pyramídy.

Plech s deťmi

Moderná doba takmer vymazala vymastenie plechu maslom či margarínom alebo pri rozmanitých receptoch aj vysypanie vymasteného plechu múkou či strúhankou. Tieto činnosti sú zábavné, aj keď dnes dominuje papier na pečenie, ktorým plech vystelieme – a aj toto vystlanie býva pre deti jednou z foriem zábavy.

Sušienky s deťmi

Nie všetky sladké recepty musia byť recepty pečené, deti veľmi rady pripravujú aj nepečené koláče, zákusky či dezerty. A základom mnohých nepečených receptov je drobenie sušienok či detských piškót. Stačí ich vložiť do plastového vrecúška, dať deťom valček na cesto a nechať ich, nech sa pri ich drvení sušienok vyšantia.

Kaša s deťmi

Nielen príprava koláčov môže zaujať našich drobcov. Aj tradičné recepty, ktoré bývajú doménou „dospelákov“, deti dokážu zaujať. Napríklad pasírovanie varených zemiakov a príprava chutnej zemiakovej kaše poteší naše ratolesti. Podobné je to s prípravou takého banánového cesta, keď treba banány roztlačiť vidličkou.

Zelenina s deťmi

Na ceste k získaniu kuchynských návykov detí sa netreba báť ničoho, trochu väčšie deti zvládnu aj náročnejšie činnosti – napríklad drvenie cesnaku lisom, ale aj lúpanie zeleniny dostatočne bezpečnou škrabkou môže byť pre nich vítaným „nebezpečenstvom“. Odmenou je potom natretie chlebíčkov pripravenou nátierkou.

Misy s deťmi

Veľkou zábavou môže byť aj hra na televízneho šéfkuchára a príprava jednotlivých surovín do vopred nachystaných misiek, z ktorých ich potom spolu s deťmi dávkujeme do misy podľa tej-ktorej receptúry. Podobným postupom môžeme deti zaujať pri príprave rozmanitých koktailov alebo pri miešaní ovocných štiav.

Banány v kabátiku

Potrebujeme:
250 g lístkového cesta, 5 menších banánov, 200 g mrazených čučoriedok, 60 g trstinového cukru, 1 vajce, múka na dosku
Postup:
1. Lístkové cesto najprv rozvaľkáme na pomúčenej doske. Potom ho nakrájame na obdĺžniky, do ktorých potom pohodlne zabalíme pripravené porcie banánov.
2. Na každý kúsok cesta položíme banán, posypeme ho čučoriedkami a cukrom, zabalíme, dobre stlačíme a potrieme rozšľahaným vajcom.
3. Takto pripravené banány v lístkovom cesta napokon pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C asi štvrť hodiny dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #deti v kuchyni

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...