Čriepky z hubovej abecedy

Huby dodajú jedlu osobitú vôňu a chuť, ale v sezóne aj punc romantiky.

04.09.2016 14:00
hubový koláč so šampiňónmi, huby Foto:
Hubový koláč so šampiňónmi.
debata (1)

Ako na šampiňóny

Keď pracujeme so šampiňónmi v surovom stave, treba použiť len šampiňóny biele a hneď po nakrájaní ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby sa uchovala ich svetlosť. Inak by zhnedli. Ak potrebujeme šampiňóny soliť, tak až po podusení, v opačnom prípade pustia až príliš veľa vody a budú vysušené.

Chlad a tma

Šampiňóny vyžadujú chladné prostredie a predovšetkým tmu. Čistiť čerstvé šampiňóny netreba. Postačí, keď ich opatrne utrieme. Ak na nich nájdete zvyšky hliny, tak ich zľahka opláchnite pod tečúcou vodou a okamžite usušte. Ak by ste tak neurobili, šampiňóny nasiaknu prebytočnú vodu do seba, čo sa odrazí na chuti.

Pestovanie doma

Dnešná doba pokročila natoľko, že je ľahké aj pre začiatočníka vypestovať si šampiňóny doma a nemíňať peniaze za predražené huby v obchodoch. Nie je nič jednoduchšie, ako si kúpiť sústavu na pestovanie šampiňónov. Podrobný návod nájdete priamo na obale pestovateľského substrátu.

Vareškova poradňa

Huby v primeraných dávkach podporujú trávenie. Pokrmov z húb by sa však mali vyvarovať ľudia s chorobami obličiek a tráviaceho ústrojenstva, nevhodné sú tiež pre malé deti a starých ľudí. Huby totiž obsahujú močovinu a pri nadmernej konzumácii značne zaťažujú obličky. Na druhej strane obsahujú množstvo korenistých látok, používajú sa aj ako korenistá prísada a pomáhajú dochutiť málo výrazné pokrmy.

Hubový koláč so šampiňónmi

Potrebujeme:
200 g polohrubej múky, 100 g masla, 500 g šampiňónov, 1 PL oleja, 150 g syra niva, 150 g kyslej smotany, 100 ml mlieka, 4 vajcia, 2 PL strúhanky, soľ, štipka tymianu, štipka bieleho korenia
Postup:
1. Z múky, tuku, 1/2 lyžičky soli a asi 5 lyžíc studenej vody pripravíme hladké cesto. Cesto necháme asi hodinu odpočinúť. Medzitým očistíme huby. Nakrájame ich na plátky a podusíme na oleji.
2. Syr rozkrájame na kocky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Smotanu vymiešame s mliekom, vajcami, štipkou soli, korením a tymianom. Cesto rozvaľkáme na placku. Okrúhlu tortovú formu vymastíme zľahka tukom, vyložíme cestom a vytvarujeme vyšší okraj. Dno niekoľkokrát prepichneme vidličkou.
3. Cesto posypeme strúhankou a poukladáme dusené huby. Zalejeme smotanovou zmesou a v predhriatej rúre pečieme, kým sa nevytvorí kôrka. Ešte teplý koláč nakrájame na dieliky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #huby #skladovanie #šampiňóny

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...