Už rastú... Ako si poradiť s úrodou hríbov

Niektorí ľudia sa hubám zďaleka vyhýbajú, ale prevažujú tí, ktorí ich pripravujú a konzumujú na akýkoľvek spôsob.

03.09.2016 17:00
huby, dubáky, hubová sezóna Foto:
Sušené huby nesmú chýbať vo vianočnej kapustnici.
debata

O obľúbenosti húb svedčí aj to, že Slovensko sa v zbere i konzumácii húb radí na jednu z popredných priečok vo svete. A to je dobré, pretože huby prospievajú nášmu zdraviu. Je v nich obsiahnuté veľké množstvo bielkovín, aminokyselín, nerastných solí a niektoré druhy karoténu a vitamínov. Navyše sa dajú kuchynsky pripraviť na desiatky spôsobov.

Hubové karbonátky

Na rozohriatom masle urestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme najemno nakrájané huby a dusíme domäkka. Potom necháme vychladnúť. Pridáme olúpané a nastrúhané varené zemiaky, osolíme, okoreníme a opaprikujeme, doplníme vajce a dobre premiešame. Zo zmesi vytvoríme menšie fašírky, ktoré posypeme strúhankou a dáme upiecť do pekáča v rozohriatej rúre.

Hubový guláš

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme hlivu ustricovú nakrájanú na kocky, osolíme a chvíľku restujeme. Potom prilejeme trochu vody, prikryjeme a za občasného miešania dusíme. Potom pridáme gulášové korenie, nakrájané zemiaky a zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky ponorené vo vode. Prikryté varíme do zmäknutia zemiakov, guláš zahustíme a pridáme nakrájanú klobásu.

Huby so špenátom

Zo šampiňónov odstránime nožičky a klobúčiky olúpeme. Osolíme ich a opečieme na panvici s olejom dozlatista. Vyberieme ich a na tej istej panvici urestujeme šalotku, po chvíli pridáme cesnak a špenátové listy. Necháme zavädnúť a osolíme. Nahrubo nastrúhanú nivu dáme do klobúčikov, doplníme špenátom a utlačíme. Klobúčiky dáme na vymastený plech a upečieme.

Huby na víne

Hlavičky bedlí olúpeme a osmažíme z oboch strán prudko na oleji. Uložíme ich do zapekacej misky vymastenej maslom, osolíme a okoreníme. Nožičky bedlí a anglickú slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na zvyšnom oleji, podlejeme bielym vínom a povaríme. Túto zmes ochutíme ešte citrónovou šťavou a prelejeme hlavičky bedlí. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi pol hodiny.

Hubová nátierka

Huby nakrájame na väčšie kúsky, posypeme rascou a dusíme do polomäkka. Potom pridáme masť a pomaly ju rozpustíme. Necháme na platni na miernom plameni bublať tak dlho, kým sa huby úplne nezbavia vody. Nakoniec osolíme a pridáme nadrobno nasekaný tymian. Necháme stuhnúť a natierame na čerstvý chlieb, pečivo alebo hrianky. Môžeme aj zavariť.

Hubové matjesy

Huby nakrájame na hrubé kúsky, vložíme do vody, pridáme korenie podľa chuti a 20 minút povaríme. Scedíme a teplé aj s korením kladieme po vrstvách oddelených kolieskami cibule do pohárikov. Po naplnení pridáme 2 lyžice soli, zalejeme olejom, zakryjeme uzávermi a zľahka pretrepeme. Matjesy sa nechajú 2 dni odležať v chladničke. Môžeme ich doplniť feferónkou.

Hubová bábovka

Potrebujeme:
400 g čerstvých húb, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL masti + trochu na vymastenie formy, soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška, 150 g anglickej slaniny alebo údeného mäsa, 1 hrsť ligurčeka, 800 ml mlieka, 5 rožkov, 5 vajec, 100 g detskej krupice, strúhanka na vysypanie formy
Postup:
1. Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky alebo kocky. V panvici rozohrejeme masť, pridáme pokrájanú cibuľku a nasekaný cesnak a urestujeme. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a dusíme asi 5 – 10 minút, kým huby nezmäknú a nevydusí sa prebytočná voda.
2. Rožky natrháme do misy, zalejeme mliekom s rozšľahanými žĺtkami a necháme vsiaknuť. Mokré pečivo roztlačíme na kašu, pridáme podusené huby, štipku muškátového orieška, na kocky nakrájanú slaninu alebo údené mäso, nasekaný ligurček a krupicu. Podľa chuti osolíme, okoreníme a premiešame.
3. Nakoniec zľahka vmiešame pevný sneh z bielkov a zmes nalejeme do masťou vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 60 minút dozlatista. Necháme vychladnúť vo forme a potom vyklopíme na tanier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #huby #bábovka

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...