Králičie mäso je jemné a výborné

Kedysi býval králik na jedálnom lístku vidiečanov pravidelnou pochúťkou, dnes sú jedlá z králičieho mäsa zväčša sviatočnou záležitosťou s výnimkou domácností, ktoré králiky chovajú.

01.09.2016 14:00
pečené králičie stehno Foto:
Pečené králičie stehno.
debata (1)

Ponuka obchodov je síce zriedkavá, ale ak ho dostať, tak už nachystaného na úpravu. Králičie mäso je svojou štruktúrou a vlastnosťami podobné hydinovému mäsu, pretože je dobre stráviteľné a obsahuje malé množstvo tuku.

Králičí vývar

Medzi polievkami je síce dosť nezvyčajný, ale vývar z králika je nesmierne kvalitný. Možno ho pripraviť z králičieho mäsa alebo z jeho odrezkov a kostí, ktoré vložíme do vriacej vody a za stáleho odoberania peny varíme na miernom plameni. Rovnako ako pri ostatných vývaroch používame aj ten králičí na prípravu polievok, omáčok, aj na podlievanie pri pečení a dusení.

Pečený králik

Najbežnejším spôsobom prípravy králičieho mäsa je pečenie. Zvyčajne ide o pečeného králika v celku alebo po častiach, napríklad králičie ragú alebo aj králičiu sviečkovicu. Králika väčšinou pečieme dlhší čas, aby mäso bolo mäkké a dobre sa oddeľovalo od kostí. Dobré je piecť mäso prikryté a pred koncom dopiecť odkryté, na povrchu králika sa totiž vytvorí lahodná kôrka.

Dusený králik

Králičie mäso väčšinou nevaríme. Aby sme získali mäkké a šťavnaté mäso, tak volíme spôsob prípravy dusením. Králičie mäso dusíme na cibuľovom základe, ku ktorému možno pridať aj niektoré ďalšie suroviny. Napríklad pri príprave králika na paprike alebo na smotane ho dusíme na cibuľovom základe s pridaním mletej papriky, čím vytvoríme výnimočnú chuť pokrmu.

Králik nadivoko

Podľa vzoru poľovníkov môžeme pripraviť králičie mäso „na divoko“, čo znamená, že sa králik pečie spoločne so slaninou a korením – borievkou, novým korením, bobkovým listom… A podlieva sa okrem vývaru aj červeným vínom. Prílohu treba prispôsobiť receptu. Králika nadivoko aj pečeného podávame so zemiakovou knedľou, s cestovinami alebo varenými zemiakmi.

Grilovaný králik

Môže sa to mnohým zdať nezvyčajné, ale králičie mäso na grile je naozaj chutné. Grilovať môžeme celého králika na ražni alebo grilovať napríklad samostatne králičie stehná, ktoré sú tiež vynikajúce. Králičie mäso pripravujeme podobne ako iné druhy mäsa, teda ho aj marinujeme. Na marinádu sa používa zvyčajne čierne korenie, horčica, cesnak, rozmarín či citrónová kôra.

Králičí rezeň

Pri prebytku králičieho mäsa sa hľadali všakovaké spôsoby na jeho úpravu alebo sa mäso pripravilo na spôsob bežný pri iných druhoch mäsa. Dôkazom je vykostené králičie stehno obalené v trojobale a osmažené v rozpálenom tuku rovnako ako kurací alebo bravčový rezeň. Rezeň pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s obľúbenou prílohou, so zemiakmi či zemiakovým šalátom.

Králik po grécky

Potrebujeme:
1 naporciovaný králik, 1 pohárik slnečnicového oleja, 1 pohárik bieleho vína, 4 PL paradajkového koncentrátu, 6 strúčikov cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, štipka škorice, 6 klinčekov
Postup:
1. Králik po grécky patrí medzi recepty na jedlo z jedného hrnca. Rozporciovaného králika prešpikujeme klinčekmi a cesnakom. Potom ho osolíme, okoreníme a dáme do hrnca. Pridáme olej, víno, paradajkový koncentrát, škoricu a podlejeme vodou.
2. Hrniec zakryjeme pokrievkou a dusíme, kým mäso nezmäkne – asi 2 hodiny. Počas dusenia občas podlievame vodou, aby sa králik neprichytil, a pritom aj miešame.
3. Dôležité je podlievanie nepreháňať – vzniknúť má hustý, koncentrovaný výpek. Ako príloha sa hodia štuchané zemiaky, chrumkavé biele pečivo alebo ľahký letný šalát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #spracovanie mäsa #spôsob prípravy #králičie mäso

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...