Čo sa jedáva vo svete

Inšpirácie z rôznych končín zemegule prinášajú novú chuť i poznanie.

31.08.2016 12:00
Kukurica pre chuť, ale i pre zdravie a krásu! Foto:
Základom stravy amerických Indiánov bola v čase príchodu Európanov kukurica
debata

Pilaf z Turecka

Turecká kuchyňa je známa nejedným pokrmom udomácneným aj v Európe. Turci vynašli okrem iného zeleninu plnenú mäsom a ryžou, ale sú povestní najmä pilafom – jedlom z ryže, baraniny alebo sliepky, koreneným bobkovým listom, klinčekmi, karí, čiernym korením a obohateným mandľami a hrozienkami.

Arméni a bylinky

Staré arménske príslovie hovorí: "Slávik miluje ružu, Armén vonné bylinky. Na svahoch kaukazských hôr rastie vyše tristo druhov aromatických rastlín, ktoré sú súčasťou každodennej potravy miestnych obyvateľov, ktorá sa vyznačuje vôňou aj vďaka divoko rastúcim bylinám ako tarchun (estragón), kindza (zelené listy koriandra), bazalka…

Dedičstvom po Indiánoch je kukurica

V oblasti Ameriky sa prisťahovalci okrem svojich „dovezených“ receptov naučili pripravovať aj pokrmy domorodých obyvateľov, najmä Indiánov. Základom stravy amerických Indiánov bola v čase príchodu Európanov kukurica, ktorá sa tu začínala pestovať už pred ôsmimi tisíckami rokov. Niekde tvorila až 90 percent stravy.

Zelenina chutila Aztékom, mäso Mayom

Pôvodní predkovia Američanov Aztékovia a Mayovia mali odlišné kuchyne. O čo mali Aztékovia bohatší výber zeleniny, o to mali oproti Mayom menej mäsa. Okrem kukurice pestovali fazuľu, papriku a inú zeleninu. Aztékom ďakujeme za chuť aj meno paradajok, ktorým hovorili „tomati“. Mayovia jedli najmä morky, kačice a psov, ktorých prešľachtili na mäso.

Turecký med

Potrebujeme:
3 vaječné bielky, 180 g kryštálového alebo krupicového cukru, 100 g včelieho medu, 120 g lieskových orieškov alebo vlašských orechov, oblátky
Postup:
1. Včelí med dáme rozohriať, ale nie variť. Bielky s cukrom postavíme do vriacej vody a šľaháme do zhustnutia.
2. Potom do hmoty tenkým pramienkom za stáleho miešania prilievame med. Nakoniec primiešame lieskové oriešky či vlašské orechy.
3. Hmotu necháme trošku vychladnúť a potom ju natierame na oblátky vo vrstvách tak, aby boli hrubé asi 1 cm. Zvrchu med prikryjeme tiež oblátkou, kto chce, môže aj vrchnú oblátku potrieť. Na druhý deň turecký med krájame na úzke prúžky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #svetová kuchyňa #bylinky #kukurica #exotická kuchyňa #pilaf

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...