Svet je plný nezvyčajných chutí

Svet na tanieri vnesie do kuchyne kus dobrodružného a počas leta aj dovolenkového ducha.

30.08.2016 12:00
Neworleanská fazuľa s ryžou, svetová kuchyňa Foto:
Neworleanská fazuľa s ryžou.
debata

Výživová hodnota hmyzu

Nejedna exotická i známejšia kuchyňa je typická konzumáciou hmyzu, ktorý má výhodu v tom, že jeho chov je nenáročný a lacný. Vzniká pri ňom minimum odpadu, na rozdiel od chovu klasických hospodárskych zvierat. Hmyz nespotrebováva veľké množstvo vody a má vysokú výživovú hodnotu. To z neho robí takmer dokonalú náhradu mäsa hospodárskych zvierat, známa je napríklad pražená kobylka.

Arabská príloha i hlavné jedlo

V cudzine sa považuje za najtypickejšie arabské jedlo kuskus. Ide o sparenú a do guľôčok tvarovanú krupicu zo pšenice, z jačmeňa alebo prosa. Kuskus sa pri príprave nevarí, ale zalieva vriacou vodou alebo vriacim pokrmom. Podáva sa samotný aj ako príloha. V skutočnosti je to však pôvodne berberské jedlo.

Indické guľôčky z mletého mäsa

Mleté mäso (800 g) zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, 2 vajíčkami, nasekanou zelenou paprikou, karí korením, zázvorom, čili korením, škoricou, klinčekmi a lyžicou múky, osolíme a tvoríme malé guľôčky, ktoré smažíme na rozohriatom oleji.

Vareškova poradňa

Zaujímavou a vyhľadávanou svetovou pochúťkou je uvarený krab, ktorý sa musí obrať, očistiť a vybrať jeho obsah. Jedálenské náčinie pozostáva zo špeciálnej vidličky, z lyžičky, normálnej vidličky a luskáčika. Možno použiť aj náš klasický luskáčik na vlašské orechy a lieskové oriešky. Pri stolovaní je dôležitá aj rozmernejšia utierka.

Americká pochúťka: Neworleanská fazuľa s ryžou

Potrebujeme:
500 g sušenej červenej fazule, 100 g pancetty alebo kvalitnej slaniny, cibuľa, 3 stonky zeleru, 1/2 kl soli, 1/2 kl mletého čierne korenia, štipka kajenského korenia, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL petržlenovej vňate, 2 kl čerstvého tymianu, 500 g kvalitnej mäkkej klobásy, zelená paprika, 1,5 litra kuracieho vývaru, 2 bobkové listy, varená ryža, jarná cibuľka
Postup:
1. Prepláchnutú fazuľu namočíme cez noc do vody. Do veľkého hrnca dáme slaninu a asi 5 minút ju smažíme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájaný stonkový zeler a papriku a varíme, kým zelenina nie je mäkká, asi 8–10 minút.
2. Potom pridáme soľ, čierne a kajenské korenie a premiešame. Vmiešame pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú a tymianovú vňať a nakrájanú klobásu. Pri vyššej teplote smažíme, kým nie je klobása opražená, asi 5–10 minút, často miešame.
3. Vodu z fazule zlejeme a fazuľu pridáme spolu s bobkovým listom do hrnca. Premiešame a zalejeme kuracím vývarom. Na miernom ohni varíme bez pokrievky asi 2 hodiny, kým fazuľa nezmäkne. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Podávame s ryžou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #svetová kuchyňa #exotická kuchyňa

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...