Príprava letných dezertov

S prípravou dezertov sa dá krásne pohrať, pracovať s farbami, vôňami a tvarmi a napokon aj príťažlivo naaranžovať.

28.08.2016 14:00
jahodový dezert, leto Foto:
Aj takto možno zdobiť dezerty jahodami.
debata

Moderná novinka – príprava trasením

Novým moderným spôsobom prípravy dezertov či múčnikov je príprava „trasením“. Postačí nám uzatvárateľná nádoba, do ktorej vsypeme alebo nalejeme suroviny na cesto alebo náplň. Potom nádobu uzavrieme a poriadne nádobou niekoľko sekúnd trasieme – základ dezertu je tak pripravený rýchlo.

Vareškova poradňa

Jedným z plodov leta sú čerešne, ktoré sú súčasťou nejedného letného dezertu. Ak chceme na prípravu dezertu použiť čerešne olúpané, bez šupiek, môžeme ich krátko spariť horúcou vodou. Šupku potom možno stiahnuť pomocou malého ostrého noža. Sparením a odstránením šupky však plody čerešní prídu o časť svojich zdraviu prospešných látok.

Z pravidiel mrazenia

Najjednoduchším a aj jedným z najzdravších spôsobov uchovania ovocia na dlhú dobu je zmrazenie. Mraziť treba kvalitné čisté ovocie, a to čo najrýchlejšie. Preto je lepšie rozdeliť ho na menšie porcie do nepriedušných vreciek alebo škatuliek, ktoré zabránia naberať pachy z ostatných potravín.

„Bystrý“ kokteil

Zaujímavým variantom je ľahký kokteil na zlepšenie myslenia. Stačí rozmixovať papáju s 50 ml citrónovej šťavy, so 100 ml jablkovej šťavy a 100 ml minerálnej vody. Okrem toho, že ide o pochúťku, podporuje tento nápoj činnosť mozgových buniek. A navyše je bohatý na vitamíny A, C, draslík, vápnik a železo.

Citrónová pena s lesným ovocím

Potrebujeme:
400 ml smotany na šľahanie, 4 žĺtky, 4 PL práškového cukru, najemno nastrúhaná kôra z polovice citróna, 100 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, ovocie a lístky mäty na ozdobu
Postup:
1. Zo žĺtkov a z cukru vyšľaháme penu a zmes preložíme do parného kúpeľa. Primiešame citrónovú šťavu a kôru a šľaháme asi 8 minút do zhustnutia.
2. Potom misku z parného kúpeľa zložíme a šľaháme ďalej, kým zmes nevychladne. Potom vyšľaháme šľahačku dotuha, opatrne ju primiešame do citrónovej zmesi a ihneď podávame ozdobené lesnými plodmi a lístkami mäty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #múčnik #ovocie #recept #letné dezerty

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....