Ako najlepšie spotrebovať letnú zeleninu a ovocie

Leto nám poskytuje množstvo čerstvých surovín na prípravu ľahkých jedál.

17.08.2016 17:00
hruška - hrušky Foto:
Jablká a hrušky treba pri skladovaní dať mimo dosahu ostatného ovocia.
debata

Šalát v dóze

Keď si chcete urobiť zdravý a ľahký obed, pripravte si šalát do sklenenej dózy. Zeleninový šalát sa dá urobiť aj do zásoby, pretože v chladničke vydrží hoci aj 5 dní, ak máte čerstvé suroviny. Trik spočíva v správnom vrstvení. Naspodok dajte dresing, naň tvrdú zeleninu a potom postupne pridávajte ďalšie suroviny – syr, vajíčko, paradajku… a nakoniec listy šalátu.

Lepšie je neumývať

Jablká a hrušky treba pri skladovaní dať mimo dosahu ostatného ovocia a zeleniny, pretože sa v ich blízkosti rýchlejšie kazia. Jahody, čučoriedky a iné drobné ovocie pred skladovaním neumývame, pretože sa tým kráti ich trvanlivosť. Tú môžeme, naopak, predĺžiť použitím plastovej vaničky alebo keramickej misky.

Keď dužina ide k duhu

Ak často si pripravujete ovocné a zeleninové šťavy, je to skvelé. Chybou krásy je fakt, že po nich zostáva mnoho dužiny. Tá je však výborná na pečenie rôznych koláčov, sušienok alebo napríklad zeleninových palaciniek. Odšťavená dužina udrží pečivo dlhšie čerstvé, stačí, keď ho dáte do misky.

Vareškov tip: Kurací ražeň s broskyňami

Kuracie prsia nakrájame pozdĺžne na tenké plátky, osolíme, okoreníme, posypeme koriandrom, zalejeme citrónovou šťavou, medom, olejom a necháme odležať. Broskyne nakrájame na kúsky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Striedavo s mäsom ich napicháme na špajle alebo kovové ihly. Potrieme olejom a na grile opečieme zo všetkých strán.

Morčacie ragú s višňami

Potrebujeme:
500 g morčacích pŕs, 1 pohár bieleho vína, 1 pohár bujónu, 1 bobkový list, 50 g masla, 2 PL zemiakovej múky, 1 malý zväzok zelenej petržlenovej vňate, 1/2 pohára višní, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Višne umyjeme, osušíme a vykôstkujeme. Petržlenovú vňať umyjeme, zbavíme stoniek a lístočky nasekáme nadrobno. Bobkový list rozdrobíme. Mäso opláchneme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky, ktoré poprášime zemiakovou múkou, soľou a korením.
2. V kastróle rozohrejeme maslo, pridáme mäso a päť minút za občasného miešania smažíme. Podlejeme vínom a dusíme bez pokrievky asi desať minút.
3. Potom vlejeme k mäsu teplý bujón, pridáme rozdrvený bobkový list a nasekanú petržlenovú vňať a prikryjeme pokrievkou. Dusíme ešte asi pol hodiny, potom do výpeku pridáme vykôstkované višne a podusíme ich. Ragú podávame s varenými zemiakmi a višňovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #recept #skladovanie #ľahký obed

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...