Lepšie sú domáce plody zeleniny a ovocia

Letná záhrada prináša inšpiráciu aj chuť do varenia.

15.08.2016 17:00
šalát, zelenina, zdravé jedlo Foto:
Zeleninový šalát je ideálnym ľahkým letným obedom.
debata

Úskalia cudzieho pôvodu

Zelenina má veľa významných vlastností. Okrem toho, že udržiava prirodzenú zásaditosť nášho vnútorného prostredia, prináša veľa vitamínov, minerálov a je významným zdrojom vlákniny. Lenže o obsahu prospešných látok môžeme hovoriť len pri zelenine, ktorá sa nepestuje umelo v skleníkoch za pomoci chemických postrekov v mieste tisíce kilometrov vzdialenom nášmu klimatickému pásmu.

Vyberajte sezónne plodiny

Vyberajte si radšej plody vypestované na Slovensku. Takéto plody sa väčšinou na trh dostanú v čase svojej sezóny a nezberajú sa dávno predtým, ako dozrejú. Naše plody netreba voziť cez pol sveta, preto klesá podiel obsahu chemických látok, potrebných na udržanie čerstvosti pri transportoch. Navyše plodiny vypestované u nás sú najprirodzenejšie.

Uhorka postaví človeka na nohy

Obvyklým obradom dnešného človeka v situácii, keď nám počas dňa chýba energia, je doping v podobe kofeínu, jednoducho stále a dookola pijeme kávu. Existuje však aj iný variant – stačí si nakrájať niekoľko plátkov uhorky, pridať ich do studenej vody vo fľaši, riadne potriasť a popíjať. Dodá viac energie ako káva.

Vareškova poradňa

Ak nemáte to šťastie, že ste majiteľom záhradky a zeleninu a ovocie nakupujete, treba vedieť, že pri nebalenej zelenine alebo ovocí by nad predajnými regálmi alebo priamo na nich by mala byť umiestnená ceduľka, ktorá obsahuje okrem názvu a triedy aj krajinu pôvodu. Pri balených plodoch hľadajte tieto informácie priamo na obaloch.

Ľahká letná dobrota: Teľací rezeň na paradajkovej omáčke

Potrebujeme:
300 ml olivového oleja, 600 g teľacieho mäsa, 500 g paradajok, 100 g hrášku, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku, štipka oregana, soľ
Postup:
1. Mäso nakrájame na hrubšie plátky, plátky potom zľahka naklepeme tĺčikom. Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame nadrobno. Petržlenovú vňať nasekáme.
2. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme na ňom strúčik cesnaku, petržlenovú vňať, paradajky a zelený hrášok. Podľa potreby pridáme trochu vody.
3. Na pripravenom podklade opečieme plátky mäsa, z každej strany asi 3 – 4 minúty. Osolíme a posypeme oreganom. Rezne podávame podliate paradajkovo-hráškovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #ovocie #zelenina #recept #ľahký obed

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....