Čo najdlhšie čerstvé?! Poznáte triky, ako uchovať mrkvu, zeler či jablká?

Uchovať potraviny (najmä ovocie a zeleninu) dlhšie čerstvé, alebo ich nenechať zoschnúť či zmeniť farbu? Nemusí to byť vôbec problém. Stačí poznať pár šikovných trikov.

15.08.2016 09:30
chladnička Foto:
Ovocie a zeleninu by sme mali skladovať rozumne a podľa overených pravidiel.
debata

Pri skladovaní a úschove potravín by sme mali myslieť na to, že správny postup dokáže potraviny udržať dlhšie čerstvé, respektíve odolávajúce vplyvu prúdenia vzduchu, vlhkosti či teploty – či už ide o chladničku, alebo komoru. Ak ste ich ešte nepoznali, tu je pár rád, ktoré vám v tom pomôžu.

Citrón či soľ zastavia zub času

V lete populárne bobuľové ovocie mení svoj stav veľmi rýchlo. Ale nemusí, ak ho pred uložením do chladničky umyjete v octovom kúpeli, necháte vysušiť a až potom vložíte do chladničky. Životnosť im predĺžite o niekoľko dní. V prípade jabĺk si pomôžte citrónovou šťavou.

Na kúsky nakrájané jabĺčka, ktoré máte pripravené pre deti ako pochúťku, pokvapkajte citrónovou šťavou a vložte do nádoby s uzatvárateľným vekom. Ešte lepší trik je údajne nechať kúsky jabĺk na pár minút v slanom roztoku (nie príliš, aby sa to neodrazilo na chuti. Následne ich osušíte a vložíte do vzduchotesného vrecúška.

Voda živá…

Pri mrkve je dobré myslieť na vlhkosť, aby sa nezošúverila a nezoschla. Ideálne je do plastovej nádoby naliať diel vody a následne na perforované vrecko poukladať kúsky mrkvy. Sáčok natiahnite na okraje misky tak, aby mrkva nebola ponorená do vody a uzatvorte. Pri koreňovej zelenine môžete postup opakovať a zeleninu môžete vložiť priamo do vody. Platí to pre zeler, ale aj kaleráb či reďkovky. Zeler môžete tiež chrániť alobalovou fóliou.

Šaláty preberie k životu voda tiež. Ale pozor, neuchovávajte ich vo vodnom kúpeli. Až pred prípravou ich namočte a dôkladne vyumývajte vo vode. Ideálne je, ak pridáte do vody aj pár kociek ľadu. Takto môžete prebrať k životu aj vädnúce bylinky. Pri špargli je zaujímavé, že vydrží dlhšie čerstvá, ak ju namočíte do vody „na stojáka“ – môžete si doma spraviť takú malú špargľovú kytičku. Brokolicu alebo karfiol môžete uschovať vo vlhkej bavlnenej utierke – obe potrebujú totiž vlhkosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba #ovocie #zelenina #chladnička #trik #životnosť

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....