Ríbezle, chren, zázvor: Omáčky z letnej záhrady

Letné obdobie je gastronomickou fantáziou pre každého záhradkára, ktorý nachádza na svojom políčku čarovné plody, z ktorých je možno vykúzliť všakovaké dobroty na všedný i sviatočný stôl.

14.08.2016 17:00
zeleninová omáčka, čatní, paradajky Foto:
Paradajkové pyré.
debata

A dajú sa uvariť napríklad aj zaujímavé omáčky zo zeleniny či z ovocia, ktoré doplnia a spestria letný obedový stôl, s príchuťami, ktoré ladia s hlavným chodom s mäsom i bez mäsa.

Ríbezľová omáčka

Na masle upražíme z múky svetlú zápražku. Vo vývare alebo  v bujóne prevaríme ríbezle, potom ich prepasírujeme cez sito a zahustíme maslovou zápražkou. Podľa potreby omáčku zriedime a dochutíme cukrom. Nakoniec do omáčky pridáme jogurt, do ktorého sme zašľahali žĺtok a dobre premiešame.

Chrenová omáčka

Maslo rozpustíme, pridáme múku, opražíme, rozriedime vývarom a necháme zovrieť. Chren očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame s rozriedenou zápražkou. Do masy vlejeme kyslú smotanu, podľa chuti pridáme soľ, cukor, ocot, žĺtky a omáčku za stáleho miešania zohrejeme.

Zázvorová omáčka

Zázvor olúpeme malým nožom a nastrúhame najemno. Z feferónky odstránime semienka a struk najemno nasekáme. Rozmiešame zeleninový vývar, trochu pomarančovej šťavy, štipku cukru, soľ a olej. Primiešame zázvor a feferónku. Omáčka sa hodí k pečenému mäsu a k vyprážanej zelenine.

Biela cibuľová omáčka

Cibuľu speníme na masle, zalejeme vriacou vodou a uvaríme domäkka. Potom cibuľu spoločne s vývarom prepasírujeme cez sito. Múku rozmiešame so studeným mäsovým vývarom, pridáme prepasírovanú cibuľu a povaríme. Do takto pripravenej omáčky vmiešame smotanu, ochutíme soľou a cukrom.

Paradajková omáčka s olivami

Paradajky sparíme vriacou vodou, ošúpeme, pokrájame na kúsky, podusíme a prelisujeme. Nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku speníme na oleji, pridáme prelisované paradajky a nadrobno pokrájané olivy bez kôstok, osolíme, okoreníme paprikou, podlejeme vínom a dusíme niekoľko minút.

Jablková omáčka

Kyslú smotanu, najemno nastrúhané jablko, niekoľko lyžíc nastrúhaného chrenu podľa chuti a nasekaný kôpor postupne zmiešame a dochutíme soľou. Vychladenú jablkovú omáčku podávame ku grilovanému mäsu, k rybám, pečeným zemiakom, ku grilovanej zelenine alebo k čerstvým šalátom.

Srnčie rezne s jablkami a brusnicami

Potrebujeme:
4 rezne zo srnčieho stehna, olej, 40 g masla, 1 jablko, citrónová šťava alebo 2 PL bieleho vína, 2 PL brusníc, 2 zrnká čierneho korenia, zrnko nového korenia, kúsok bobkového listu, soľ
Postup:
1. Rezne po obvode narežeme na troch miestach, naklepeme, potrieme olejom, uložíme na seba do misky, okoreníme a necháme v chladničke niekoľko hodín (najlepšie cez noc) odležať.
2. Z olúpaného jablka vykrojíme jadrovník, jablko nakrájame na štyri krúžky, pokvapkáme ich vodou, citrónovou šťavou alebo vínom, prípadne poprášime cukrom a podusíme. Rezne osolíme, prudko opečieme z oboch strán na rozohriatom oleji a preložíme na vyhriate taniere.
3. Časť oleja z panvice zlejeme, pridáme maslo a niekoľko lyžíc vody, za stáleho miešania vyvaríme šťavu a podlejeme ňou rezne. Naukladáme na ne dusené jablká a do otvorov po jadrovníkoch vložíme brusnicový kompót.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #recept #zaváranie #konzervovanie #omáčky

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...