Malý pomocník prázdninovej grilovačky

Oheň a jedlo patria k sebe. Pečenie nad pahrebou, otáčanie ražňa, varenie v kotlíku. Čas prázdnin praje takejto romantike.

28.07.2016 15:00
grilovanie, krevety Foto:
Grilované krevety obalené v slanine.
debata

Báječné čatní

Horčicu môžeme nahradiť doma vyrobeným čatní, ktoré pochádza z Indie. Je to hustá omáčka zo zeleniny, z ovocia, korenia a rôznych prísad. Čatní má byť sladkokyslé s príchuťou orientálneho korenia. Inak ho možno pripraviť podľa vlastnej fantázie a dostupných surovín a pred použitím nechať odležať, aby malo správnu chuť.

Kvalitné mäso: kvalitný výsledok

Na grilovanie používame len kvalitné mäso, hydinu a divinu treba nechať odležať. Pred grilovaním mäso nakladáme do rôznych marinád. Predtým, ako položíme mäso na rošt, by sme ho mali osušiť čistou utierkou či obrúskom. Môžeme použiť aj tácky z alobalu určené na grilovanie, nestratí sa tak pripravená marináda a nedochádza k prepaľovaniu pokrmu.

Staré známe: vidličku do mäsa nepicháme

Pred položením mäsa potrieme rošt olejom, aby sa na ňom mäso nepripaľovalo. Až po „zatiahnutí“ mäsa potierame marinádou a otáčame. Na otáčanie používame kliešte. Vidličkou do mäsa počas prípravy nepicháme, pretože z neho potom vyteká šťava.

Vareškov tip: Farmárske zemiaky

Päť stredne veľkých zemiakov umyjeme a so šupkou nakrájame na hrubšie plátky, rovnako pokrájame aj cibuľu a slaninu. Olej zmiešame so soľou a s korením na grilovanie. Na ihly napichujeme striedavo zemiaky, cibuľu a slaninu. Ražne potrieme okoreneným olejom a grilujeme asi 15 minút. Často potierame a obraciame.

Grilovaná pochúťka: Krevety obalené v slanine

Potrebujeme:
krevety,200 g slaniny, maslo,cesnak,ci­trónová šťava,soľ,mleté čierne korenie
Postup:
1. Krevety umyjeme a vylúpneme z pancierov. Každú krevetu zabalíme do plátka slaniny, aby nám slanina nepadala, lepšie je v polovici krevetu prepichnúť špáradlom.
2. Potom rozpustíme maslo, ktoré zmiešame s čerstvo roztlačeným cesnakom, so soľou a s korením. Krevety grilujeme, kým nesčervenajú, asi 5 minút.
3. Po ugrilovaní pokrm pokvapkáme citrónom a podľa chuti namáčame do ochuteného masla. Podávame s cibuľou a grilovanými cuketami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #prázdniny #recept #grilovanie #kotlík #čatní

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...