Džemová sezóna štartuje, dobehnite do cieľa s plnými policami

Aj vy argumentujete vetou, že nie je nutné variť doma džemy či zavárať ovocie, keď dnes všetko poľahky kúpite v obchode? Ale čo je domá(ce), to sa počíta, milé dámy. Neváhajte a zavárajte!

22.07.2016 09:30
Domáce džemy majú svoju nezameniteľnú chuť. Foto:
Domáce džemy majú svoju nezameniteľnú chuť.
debata

Plody vlastnej záhrady alebo pár debničiek ovocia od overeného predajcu na trhu stoja na začiatku zaváracieho procesu. Ani dnes mu neodolá mnoho slovenských domácností a koniec koncov to vôbec nie je na škodu. Kým v konzervovaných džemoch či zaváraninách na pultoch obchodov je množstvo pridaných látok, domáce výrobky sú rozhodne zdravšie a naturálnejšie.

Umyť a roztriediť

Základom každej práce s ovocím, ale aj so zeleninou je čistota a kvalita. Najmä pri ovocí je dobré myslieť na to, že by ste mali pracovať len s čerstvými a nepoškodenými plodmi. Porušené či otlčené môžu narobiť šarapatu v hotovom produkte a pokaziť celú vašu snahu – napríklad plesňou na povrchu alebo skysnutím. Hoci plody by mali byť čisté a umyté, nie všetky druhy je vhodné umývať pod silným prúdom tečúcej vody. Taký postup napríklad neocenia jahody. Pri drobnom bobuľovom ovocí sa dokonca hovorí o tom, že ho neumývame vôbec a spracúva sa ideálne v deň oberania či kúpy. Veľmi rýchlo totiž mäkne a chytá pleseň.

Poháre na zaváranie spoločne s viečkami je nutné umyť aj napriek tomu, že ste ich novučičké priniesli z obchodu a vybalili z fólie. Ideálne je vydezinfikovať sklo vodou so saponátom a následne dôkladne vypláchnuť čistou vodou. Nezabúdajte ani na starostlivé vysušenie.

Šup s hrncom na sporák

Ovocie na prípravu džemu môžete rozmixovať, ale časť plodov by mala zostať neporušená. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia, čím sa džem odlišuje od marmelády – ovocnej nátierky. Každé ovocie obsahuje pektín, ktorý je základom procesu želírovania – bez neho by sme uvarili sladkú pochúťku len sotva. Konzistencia riedkej ovocnej šťavy sa tepelnou úpravou a tiež pridaním cukru mení a výsledkom sú hustejšie nátierky, ktoré môžeme potom servírovať pri raňajkách alebo využiť v rámci pečenia. Skvelým pomocníkom je želírovací cukor či želírovací prípravok, ktoré obsahujú pektín (najčastejšie z jabĺk a citrusových plodov) a pomôžu k hustnutiu.

Kým zavárané ovocie alebo zeleninu zvykneme konzervovať ešte v hrnci s teplomerom, pri džemoch to nie je nutné a rozhodnutie zostáva na vás. Ak do čistých pohárov nalejete hotovú zmes a následne uzavriete viečkom, stačí poháre obrátiť hore dnom na čas 5 až 10 minút. Následne obrátite späť, necháte vychladnúť a odložíte do komory.

3-krát o spotrebe a čerstvosti:

  1. Hotové výrobky je vhodné skladovať na tmavom mieste – zabránime zmene farby.
  2. Po otvorení ich premiestnite do chladničky.
  3. Niektoré výrobky vydržia bez zmeny aj pár mesiacov, redšie džemy však spotrebujte najneskôr do mesiaca.

Vedeli ste, aký je rozdiel medzi džemom, marmeládou či lekvárom?
Marmeláda je zaváranina vyrobená z citrusových plodov (napr. pomarančov). Džem je zaváranina vyrobená z jedného alebo viacerých druhov ovocia, okrem citrusových plodov. Želé je zaváranina pripravená z ovocnej šťavy a cukru. Lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, preto nekvasí ani neplesnivie a môže sa uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #ovocie #zaváranie #domáce #džem #ženský magazín MiA #plody

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...