Zemiakové halušky sú súrodencom bryndze

Čo prvé človeku napadne pri počutí slova bryndza? Samozrejme halušky. Tie ozajstné halušky musia byť zemiakové, obyčajné múčne halušky slovenské národné jedlo len pokazia.

01.07.2016 11:00
bryndzové halušky, slovenská kuchyňa Foto:
Bryndzové halušky.
debata (1)

Pritom zemiakové halušky môžu byť rýchlym a lacným východiskom pri nedostatku času. Návod na prípravu zemiakových halušiek je jednoduchý, ale má svoje písané i nepísané pravidlá.

Halušky a ich podoba

V našej kuchyni pod pojmom zemiakové halušky rozumieme kúsok mäkkého a rýchlo pripraveného cesta, ktoré sa do vriacej vody tradične vykrajuje lyžicou. Je však nutné objektívne dodať, že moderná doba ich pravú podobu zjednodušila, keď sa ich prípravu používa špeciálne sito.

Halušky a suroviny

Na štyri porcie zemiakových halušiek stačí šesť sedem zemiakov. Mali by byť zimné, podľa možnosti nie zemiaky skoré. Do zemiakového cesta je najlepšia polohrubá múka, ale sú aj takí kulinári, ktorí používajú hrubú alebo hladkú múku. Hladká múka je však krajným riešením.

Halušky a strúhanie

Zemiaky strúhame na tradičnom strúhadle na zemiaky s vyčnievajúci hrotmi. Postrúhané zemiaky rýchlo černejú, preto ich musíme čo najskôr spracovať a do pracovnej misy k nim čo najskôr pridáme jedno celé vajce, štipku soli a múku. Rýchlo rozmiešame hladké cesto.

Halušky a „hádzanie“

Do vriacej osolenej vody lyžicou z lopára halušky vykrajujeme. Lyžicu si namáčame do vody, aby sa kúsky cesta dobre oddeľovali. Na suchú lyžicu alebo lyžicu so zvyškami cesta by sa prilepili. Pracujeme rýchlo, aby čas medzi prvou a poslednou haluškou bol čo najkratší.

Halušky a ich varenie

Halušky sú uvarené, keď všetky plávajú na povrchu. Dierovanou naberačkou alebo sitkom ich vyberáme do misy. Nie je veľmi vhodné uvarené halušky zliať naraz ako trebárs cestoviny, pretože by sme do nich scedili aj malé rozvarené kúsky cesta. Trochu ich omastíme a pretrepeme.

Halušky ako príloha

Halušky okrem klasickej podoby s bryndzou podávame aj ako prílohu k mäsitým jedlám, k dusenému špenátu alebo ich môžeme len posypať smaženou cibuľkou, prípadne do nich zamiešať dusenú kyslú alebo sladkú kapustu či kombináciu surovín s prídavkom opraženej slaniny.

Vareškov tip

Bryndza bude dlhšie kvalitná, keď ju natlačíme do pohára, prikryjeme a uložíme na chladnom mieste. Často býva kúpená bryndza suchá, až štipľavá alebo, naopak, mazľavá a mastná a nedá sa zjesť len tak. Preto treba pozorne preštudovať zloženie, aby sme vedeli, čo kupujeme. Otázne je, či sa vyhnúť termizovanej bryndzi, ktorá je upravená stabilizátormi, ktoré zaisťujú predĺženie trvanlivosti, a je mazľavá, s mierne zmenenou chuťou a často bez štruktúry.

Bryndzové guľky s údeným mäsom

Potrebujeme:
250 g bryndze, 150 g údeného mäsa, 100 g krupice, 3 vajcia, soľ, 150 g žemle alebo strúhanky, 100 g slaniny, pažítka
Postup:
1. Bryndzu dobre premiešame s vajcami, pridáme nadrobno posekané uvarené údené mäso, soľ, krupicu, strúhanku alebo žemle pokrájané na malé kocky a v rúre trochu usušené. Ak je cesto prihusté, pridáme trochu smotany alebo mlieka.
2. Z odstáteho cesta urobíme guľku a uvaríme ju na skúšku. Varíme pomaly niekoľko minút. Ak sa guľka rozvára, pridáme do cesta trochu strúhanky. Ak sa nerozvarí, urobíme a uvaríme aj ostatné guľky. Hotové vyberieme na teplú misku, pomastíme vyškvarenou slaninou a posypeme nadrobno pokrájanou pažítkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #zemiaky #halušky #cesto

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...