Mrkvová vňať plná vitamínov, určite nepatrí do koša

Robíme to automaticky. Vňať mrkvy zakrútime, odtrhneme a vyhodíme. Ďalej sa nad tým nezamýšľame, veď to je predsa nepoužiteľná časť tejto cennej zeleniny. Naozaj?

22.06.2016 17:00
mrkva Foto:
Kým petržlenová vňať je vzácnosť, na mrkvovú sme si ešte nestihli zvyknúť.
debata

Na to, že sme v detstve nemilovali mrkvu, pretože nás nútili jesť ju (je dobrá na oči) a všetko bolo vďaka nej oranžové, sa dá ľahko zabudnúť. Môžeme to trebárs prekryť ďalšími, pozitívnymi informáciami. Všetky sa týkajú toho, že tento druh zeleniny sa jednoducho oplatí konzumovať.

Mrkva obsahuje, podobne ako ostatné druhy zeleniny množstvo živín, minerálnych látok, vitamínov a vlákninu. Špeciálne v prípade mrkvy sú fytochemikálie a betakarotén, ktorý sa v žiadnej inej potravine nevyskytuje v takom veľkom množstve, ako práve v mrkvičke. Betakarotén patrí ku karotinoidom, čo je veľká skupina fytochemikálnych látok, v ktorej sa nachádza napríklad aj lykopín (v paradajkách) alebo luteín a zeaxantín (v paprike, špenáte, v keli). Hlavným predstaviteľom tejto skupiny je však predsa len betakarotén.

Z epidemiologických štúdií vieme, že ľudia, ktorí dbajú vo výžive na príjem karotinoidov, majú podstatne nižšie riziko ochorení niektorých druhov rakoviny – patrí sem rakovina prsníka, pľúc, prostaty, čreva a žalúdka.

Prečo jesť vňať

Zdravý nie je len koreň, ale aj zelená vňať. Je plná vitamínov a minerálov. Okrem toho má lahodnú chuť, podobne ako pažítka. Vňať umyte pod vlažnou vodou a nakrájajte na drobno, podobne ako petržlenovú vňať. Ozdobte si ňou šalát, hodí sa aj na vaječné jedlo. Ak sa vám zdá vňať v surovom stave horká (a nechutí vám), skúste ju podusiť na panvici s ostatnou zeleninou alebo ju uvarte v polievke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #zelenina #vláknina #mrkva #betakarotén #fytochemikálie #vňať

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...