Likér - staronový kráľ?! Dnes sa opäť pije s nápadom i vkusom

S olivami, s čajom, s čiernou bazou alebo s liči - likéry podľa receptov našich dedov si získavajú stále väčšiu obľubu a vydávajú sa na cestu do sveta.

28.05.2016 07:00
Likéry znovu získavajú popularitu. Foto:
Likéry znovu získavajú popularitu.
debata

Podľa agentúry AFP k tomu prispieva aj súčasná móda koktejlov a miešaných nápojov. Starodávne tradičné receptúry, tajomstvo kláštorov s exotickými bylinami, modré curacao, červené sherry alebo zelená chartreuska, ktoré sa popíjajú kvôli lepšiemu tráveniu, si získavajú popularitu.

„V zahraničí je likér predovšetkým aromatickou ingrediencií pre koktejly, je to synonymum kvality,“ hovorí Edith Giffardová-Jouanneauová, ktorá je predstaviteľkou už štvrtej generácie na čele firmy Giffard v Avrillé na západe Francúzska. Jej pradedo Emile firmu založil v roku 1885 a vyrábal likér Menthe-Pastilla na báze mäty piepornej. K likérom Cherry-Select a Parfait Triple-sec s pomarančom, ktoré sa produkovali v počiatkoch, sa teraz pripojili likéry z ruží a liči, ktoré sa nakupujú v Ázii, v Japonsku a v Malajzii, alebo likéry so zázvorom, vanilkou a s kvetmi bazy čiernej. Posledné výrobky sa už podávajú v baroch v New Yorku a v severnej Európe.

Firma sa drží tradície, ale spolieha na inováciu. „Čím sú naše likéry staršie, tým viac sú módne,“ uvádza Edith Giffardová-Jouanneauová. Nedávno odkúpila firmu Bigallet vo francúzskych Alpách, založenú v roku 1872 a špecializujúcu sa na výrobu likérov z miestnych bylín, ako je palina.

„Keď sme Bigallet kupovali, práve prestal vyrábať likér China-China z pomarančovej kôry a chinínovníka. Dnes sme jeho výrobu obnovili a vyvážame ho do Spojených štátov, kde si barmani pochvaľujú jeho horkosť,“ vysvetľuje. „Tradičné recepty a rodinné tajomstvá vzbudzujú veľký záujem. A samozrejme ide o to, že likér bol vyrobený vo Francúzsku,“ zdôrazňuje.

Obrat firmy vzrástol v posledných piatich rokoch o 40 percent a bolo treba súčasné kapacity rozšíriť, aby bolo možné odpovedať na dopyt Spojených štátov, vlasti koktejlov.

Francúzsko je krajinou likérov. Je tu päťdesiatka často rodinných podnikov, ktoré vyrobia ročne 89 miliónov fliaš a ktorých celkový obrat je 500 miliónov eur (desať miliárd Sk). Z toho sa 53 percent vyváža, uvádza Jean-Dominique Caseau, predseda francúzskej komory výrobcov likérov.

„Likéry sú ako veľvyslanci francúzskej kvality do celého sveta. Celosvetový vývoj v móde spotreby nás vedie k tomu, aby sme degustovali likéry inak,“ hovorí. V Japonsku sa napríklad likér z čiernych ríbezlí pije s čajom.

V Nuits-Saint-Georges v srdci Burgundska si Judith Cartronová, ktorá vedie rovnomennú firmu už v piatej generácii, zvolila čaj za hlavnú ingredienciu svojich posledných kreácií. „Móda koktailov a mixovanie nápojov vyvoláva zvýšený dopyt po našich výrobkoch, je to úplný motor,“ priznáva mladá žena, ktorá spolupracuje s expertmi na čaj, aby vybrala tie najlepšie lístočky, ktoré sa potom len niekoľko minút macerujú v alkohole.

Firma Cartron, ktorá vyváža až do Dubaja či Austrálie, sa snaží prísť každý rok alebo rok a pol s nejakou novinkou. „Barmani ale radi používajú naše staré pálenky, dokonca aj absint,“ hovorí Judith Cartronová. „Ľudia dnes požadujú pôvodné a kvalitné výrobky,“ zdôrazňuje Emmanuel Hanquiez, ktorý prevzal rodinnú Manguin u Avignone na juhovýchode krajiny. Tá vyrába likér Elissir de Farigoule na báze tymianu a 65 rastlín stredozemnej lesostepi.

Jej novinkou sú likéry z mandarínky klementínky a z bergamotu, ktoré sú málo sladené, iba 100 gramov cukru na liter alkoholu, aby bolo možné zachovať názov likér.

V historickom destilačnom prístroji sa Emmanuel Hanquiez dokonca pokúša vyrábať likér z olív. „To zaujíma barmanov, ktorí ho podávajú s ginom,“ hovorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #alkohol #koktejl #tradícia #likér #surovina

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....