Rebarbora – kučeravá jarná pochúťka

Rebarbora kučeravá je rastlina, ktorá sa u nás stala populárnou vďaka známemu rebarborovému koláču, ktorý sa pripravuje na jar.

22.05.2016 14:00
rebarbora, jarná zelenina Foto:
Stonky rebarbory kučeravej sa v kuchyni používajú mnohými spôsobmi.
debata

V ponuke obchodov nie je príliš frekventovaná, zato má svoje trvalé miesto v mnohých záhradkách. Tu je opis a vlastnosti tejto zaujímavej rastliny.

Rebarbora a jej podoba

Rebarbora je obrovskou rastlinou. Charakteristická je ružica listov, ktorú tvoria listy pripomínajúce lopúch so stonkami dlhými asi jeden meter. Kvitne bielym kvetenstvom vysokým asi dva metre. Celá rastlina je výrazne kyslá a nikdy nie je chlpatá, na rozdiel od lopúcha.

Rebarbora a jej druhy

Táto rastlina sa vyskytuje v niekoľkých druhoch. Stonky bývajú dužinaté. Podľa sfarbenia rozdeľujeme rebarboru na zelenostopkatú a červenostopkatú. Okrem použitia sú si tieto druhy veľmi podobné vzhľadom aj obsahom látok. Druhy sa líšia v pomere obsiahnutých látok.

Rebarbora v záhrade

Rebarbora znáša takmer všetky podmienky, ale vzhľadom na to, že je to rastlina pôvodne z trópov, rastie najlepšie, ak má veľa živín a vlhko. Pretože pôvodne rástla v tieni tropických stromov, aj u nás má rada tmavé miesta. Na zimu je lepšie prikryť ju vetvami, mráz by mala prežiť.

Rebarbora a zdravie

Rebarbora lekárska sa používa v malých dávkach proti hnačke, vo väčších dávkach ako preháňadlo. Má vynikajúce účinky pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva, najmä žalúdka, čriev a žlčových ciest. Používa sa aj v močopudných čajoch či na vyvolanie potenia.

Rebarbora a kyselina

Pri používaní rebarbory býva problémom vysoký obsah šťavelanu vápenatého, preto nikdy nejedzte listové čepele. Konzumovať sa môžu iba stonky, a to vždy tepelne upravené. Nikdy netrhajte na jedlo rebarboru neskoršie ako v júni, pretože asi od júla sa obsah šťavelanu zvyšuje.

Rebarbora v kuchyni

Stonky rebarbory kučeravej sa používajú v kuchyni – robí sa z nich marmeláda alebo múčniky. Rebarborové koláče sa pripravujú najčastejšie s tvarohom alebo kašou, lebo mlieko čiastočne neutralizuje kyslosť. Rebarbora sa dá použiť aj ako náplň do chutných ovocných knedlí.

Celozrnný rebarborový koláč

Potrebujeme:
150 g špaldovej alebo hladkej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 50 g trstinového cukru, 180 ml mlieka, 30 g masla, 1 žĺtok, 10 g droždia
Posýpka: 100 g hrubej múky alebo špaldovej krupice, 60 g cukru, 60 g masla, štipka mletej škorice, 3 stopky rebarbory, 2 PL trstinového cukru
Postup:
1. Z teplého mlieka, lyžičky cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Počas kysnutia zmiešame múky s cukrom, mliekom, so žĺtkom a s rozpusteným maslom. Potom pridáme vykysnutý kvások a cesto poriadne prepracujeme.
2. Cesto necháme v teple aspoň pol hodiny kysnúť. Rebarboru ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Zmiešame ju s cukrom. Pripravíme posýpku z múky, cukru, masla a mletej škorice.
3. Cesto umiestnime na vysypaný a vymastený plech alebo do formy na koláč, posypeme ho pripravenou rebarborou aj so šťavou a posypeme posýpkou. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 40 minút. Po vychladnutí ho pocukrujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #múčnik #recept #rebarbora

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...