Rezeň si žiada kvalitu a čas

Prírodné či obaľované rezne, dajú sa pripravovať z rôznych druhov mäsa.

12.02.2016 12:00
Sviečkovica "au poivre" Foto: ,
Sviečkovica "au poivre".
debata

Čas na zrenie

Osobitne hovädzie mäso potrebuje čas na zrenie – najmenej 10 až 14 dní. Čerstvé hovädzie si môžeme nechať dozrieť aj doma. Na bitúnkoch spočíva takzvané suché zrenie v tom, že sa mäso nechá visieť „v prievane“ pri vlhkosti okolo 70 percent.

Stehno či krkovička

Ideálnou časťou bravčového mäsa je okrem panenky najmä stehno. Ale napríklad tí, čo majú radi šťavnatejšie rezne, dajú prednosť krkovičke – stredne prerasteným plátkom hrubým približne 2 cm. Ak mäso naložíme, každý kúsok po obvode asi 3-krát nakrojíme, lepšie sa prepečie.

Šup s nimi do rúry!

Rezne v rúre sa smažia dlhšie ako na panvici, výhodou je, že netreba stáť pri sporáku. Ďalšou prednosťou je, že na plech sa zmestí viac rezňov, preto sa vyprážanie rezňov v rúre odporúča, keď pripravujeme jedlo pre viac ľudí a nechceme smažiť rezne postupne. Niekto tiež smaží rezne na panvici a potom ich dopeká v rúre.

Pomocník sóda

Ak sa nám stala nehoda a mäso sme pripálili, potom z neho odkrojíme tmavé časti, preložíme ho do inej nádoby a pridáme štipku jedlej sódy. Potom môžeme mäso dopiecť, nemali byť sme už cítiť, že bolo pripálené.

Kuracie steaky v jogurte

Potrebujeme:
900 g kuracích pŕs, 2 vrchovaté PL bieleho jogurtu, 2 PL oleja, 1 kl soli, mleté čierne korenie, 1 PL nasekanej mäty, marináda na kurčatá – zakúpená zmes
Postup:
1. Porcie kuracieho mäsa umyjeme a osušíme. V mise zmiešame jogurt s ostatnými surovinami.
2. Do vzniknutej marinády naložíme kuracie plátky a necháme ich odležať do druhého dňa, najmenej však dve hodiny.
3. Kuracie steaky grilujeme v rozohriatej rúre na rošte, marinádou ich už nepotierame a podávame napríklad so zemiakovými hranolčekmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #recept #hovädzina #bravčovina #rezeň #steak

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...