Fašiangy, turíce... Aké sú podoby tradičného sviatku?

Podoby fašiangových dobrôt sú v každom kraji iné.

08.02.2016 14:00
fánky, fašiangy Foto: ,
Fánky s vanilkovým krémom.
debata

Stredoveká tradícia

Fašiangy sa na Slovensku už od stredoveku niesli v duchu osláv, sprievodu masiek a hojnosti. Písomné správy o fašiangoch sa datujú už od 13. storočia. Stredovekí strážcovia morálky tvrdo protestovali proti týmto neviazaným a roztopašným oslavám.

Sviatočný stôl

Slováci si fašiangy nedali vziať a vďaka tomu už po stáročia v tomto období nesmú na sviatočnom stole chýbať napríklad vyprážané šišky, fánky – božie milosti, klobásy, slanina a domáca pálenka. Pečenie takých fánok si vyžaduje kus fortieľa, aby boli krehučké, ľahké ako pierko, pričom vnútri po vypražení nesmú byť duté.

Fašiangové plnky: Maková klasika

Okrem šišiek či fánok asi najznámejšou fašiangovou cukrovinkou sú makové koláče. Ich príprava zaberie veľa času, pretože sa dávajú kysnúť na dvakrát. Plnku pripravíme tak, že mlieko zvaríme s cukrom, lyžicou masla, lyžicou rumu a namletým makom.

Tvaroh aj lekvár

Namiesto maku sa do fašiangových koláčov používa aj tvaroh alebo lekvár. Môžeme však vyskúšať aj exotický variant, keď na vrstvu fíg s mandľami nalejeme tvarohovú náplň, ktorú sme pripravili zmiešaním tvarohu, vajec, cukru, prípadne aj hrozienok. Po povrchu koláča sa zvyknú poukladať plátky masla, aby bol koláč lahodnejší.

Jablkové pyré

Ďalším vynikajúcim fašiangovým variantom je koláč plnený jablkovým pyré, ktorý pred pečením na povrchu ozdobíme mandľami. Fantázii sa však medze nekladú a koláče môžeme plniť napríklad marhuľami alebo inými náplňami podľa chuti. Okraje koláčov vždy potrieme rozšľahaným vajcom.

Makové pirôžky

Potrebujeme:
500 g polohrubej múky, 1 vajce, 2 PL roztopeného masla, 2 PL práškového cukru, 1 vrecúško sušeného droždia, štipka soli, nastrúhaná kôra z jedného pomaranča, 300 ml sladkého mlieka, Maková náplň: 150 g mletého maku, 200 ml sladkého mlieka, 2–3 PL roztopeného masla, 1 kl mletej škorice, 1 vrecúška vanilkového cukru, práškový cukor podľa chuti, citrónová kôra, 1 PL rumu
Postup:
1. Múku premiešame s cukrom, droždím, pomarančovou kôrou a so štipkou soli. Mlieko ohrejeme tak, aby nás nepálilo. Do múky rozbijeme vajíčko, začneme prilievať mlieko a vymiesime hladké, nie veľmi riedke cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
2. Do hrnca dáme variť mlieko a vanilkový a práškový cukor. Do zvareného mlieka pridáme pomletý mak, škoricu, maslo a necháme variť do zhustnutia. Do makovej kaše na záver pridáme ešte rum a citrónovú kôru.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenko a ostrôžkou pokrájame na obdĺžniky. Na každý dáme valček makovej plnky a dobre uzavrieme do pirôžkov. Pirôžky necháme podkysnúť a usmažíme ich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #tradície #fašiangy #kysnuté múčniky

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....