Fašiangová poradňa: Ako pripraviť kysnuté cesto

Pri príprave kysnutého cesta je dôležité mať všetky suroviny už vopred odvážené a v teplej miestnosti.

06.02.2016 11:00
šišky, fašiangy, pampúšiky Foto: ,
Pampúšiky s malinovou penou.
debata (1)

Ak chcete cesto vypracovať ráno, je najlepšie vytiahnuť suroviny už večer. Cez noc sa ohrejú a cesto lepšie a rýchlejšie vykysne.

Kvások do cesta

Pri príprave kvásku treba zahriať mlieko na teplotu 25–30 °C. Kvasnice by rozhodne nemali prísť do styku s príliš horúcim mliekom a nemajú rady ani rozdielne teploty. Platí to aj pre tuky – majú byť vlažné, nie horúce.

Miesenie cesta

Skúsené kuchárky miesia cesto o niečo redšie. Nesmierne záleží na prepracovaní – do cesta by sa malo dostať veľa vzduchu, aby dobre kyslo. S tukmi opatrne – priveľa tuku totiž spomaľuje kysnutie.

Kysnutie cesta

Pri kysnutí cesto občas premiesime – dostane sa doň čerstvý vzduch a unikne nahromadený kysličník uhličitý. Pred kysnutím cesto zotrieme zo stien misy, povrch cesta zľahka posypeme múkou a misu zakryjeme.

Rýchlosť kysnutia

Nie je dobré snažiť sa kysnutie urýchliť. Nebuďme netrpezliví a nedávajme misu s cestom príliš blízko zdroja tepla. Cesto síce rýchlo vyskočí, ale potom v rúre klesne a výsledkom bude nevydarený a tuhý koláč.

Potretie cesta

Tesne pred vložením pečiva do rúry jeho povrch potrieme bielkom alebo rozšľahaným vajcom – dosiahneme tak správny lesk a farbu. Ak nechceme pečivo príliš tmavé, potom ho potrieme bielkom zriedeným vodou.

Pečenie cesta

Koláče pečieme v dobre vyhriatej rúre. Po zapečení, ktoré trvá 5–10 minút, keď póry na povrchu zatuhnú, zmiernime teplotu na 150°C asi na 20 minút, aby sa koláč rovnomerne prepiekol. Dopekáme pri 80°C ešte asi 15 minút.

Mrkvou proti prepáleniu

Pri vyprážaní šišiek a iných fašiangových sladkostí pridáme do tuku pri smažení kúsok surovej mrkvy. Tuk sa potom menej prepaľuje. Keď smažíme vo fritéze, šišky necháme vždy pod utierkou vykysnúť, štetcom ometieme zvyšky múky a smažíme pri teplote asi 180 °C.

Dve etapy smaženia

Cesto na šišky nesmie byť príliš riedke, pretože potom nasiaknu šišky veľkým množstvom tuku a nebudú „nadýchané“, ale ťažké. Prvú stranu smažíme pod pokrievkou a druhú bez nej. Tuku musí byť tak do polovice šišiek a tie sa nesmú dotýkať, aby boli výsledkom vyprážania šišky s pekným bielym prúžkom v strede.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #fašiangy #kysnuté cesto #šišky #fánky

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...