Chudneme citlivo a zdravo

Po zaťažkávacích skúškach, ktoré priniesli Vianoce a Silvester, treba myslieť na chudnutie.

16.01.2016 17:00
pohánka, obilniny, chudnutie Foto: ,
Pohánka s restovanou koregovou zeleninou, cibuľkou a tekvicovými jadierkami.
debata (1)

Správne chudnutie je založené na správnom stravovaní a dostatočnom pohybe. Strava je dôležitá, hovorí sa, že má vplyv asi zo 70 percent, zvyšné percentá sa rozdelia medzi pohyb či chorobu. V obchodoch nájdeme veľké množstvo potravín, ale nie všetky sú vhodné na chudnutie.

Zelenina

Na zeleninu by sa nemalo zabúdať nielen pri chudnutí, ale ani pri bežnom stravovaní. Vhodné je dať si denne niekoľko porcií čerstvej, varenej alebo v pare pripravenej zeleniny, najlepšie je skonzumovať aspoň pol kila. Večer by sa však nemala jesť napríklad kukurica, ktorá je veľmi sladká.

Ovocie

Ovocie patrí do každodennej stravy. Pri chudnutí by sa malo ovocie jesť len dopoludnia a v skorom popoludní, pretože vďaka vyššiemu obsahu cukrov nie je najvhodnejšie jesť ovocie večer. Popoludní si však môžeme dať ovocie, ktoré neobsahuje priveľa cukrov – jablká, hrušky či pomaranč.

Mäso

Pri chudnutí je vhodné jesť chudé mäso. Nemusíme si vyberať iba obligátne kuracie a morčacie mäso, netreba sa báť ani chudého hovädzieho, jahňacieho a obmedzene ani bravčového mäsa a diviny. Dôležité je nekonzumovať kožu z kurčaťa, ktorá je tučná, a z bravčového si vybrať napríklad panenku.

Ryby

Ryby by sme nemali zabúdať zaradiť do jedálneho lístka aspoň dvakrát až trikrát týždenne. Väčšinou treba konzumovať „chudé“ ryby – tresku, pangasia, platesu či šťuku, ale nemusíme sa báť ani tučnejších rýb, ako je losos, tuniak alebo makrela, ktoré obsahujú dôležité omega 3 mastné kyseliny.

Mliečne výrobky

Mliečnych výrobkov sa predáva veľmi veľa, časť z nich je diétnych, časť polotučných a zvyšok tučných. Pri diéte by sme si mali vyberať z prvých dvoch menovaných kategórií. Medzi diétne a polotučné patria tvarôžky, cottage, jogurty, tvrdé syry s nízkym obsahom tuku v sušine či acidofilné mlieko.

Chlieb a pečivo

Najlepší chlieb pri chudnutí a zdravom životnom štýle je ražný, ražno-pšeničný, celozrnný alebo pšenično-ražný. Pri celozrnnom chlebe je nutné dbať na to, aby ste si kúpili naozaj celozrnný (väčšinou sa predáva balený), len veľmi malé percento celozrnných chlebov sa predáva nebalených.

Strukoviny

Strukoviny s vysokým obsahom výživných látok takisto patria do zdravého jedálneho lístka, obsahujú bielkoviny a sacharidy a tiež sú cenné pre obsah minerálov, vitamínov a vlákniny. Ide preto o ideálnu potravinu, na ktorú by sme nemali zabúdať. Vhodná je fazuľa, šošovica, cícer či sója.

Oleje a tuky

Olejom sa takisto netreba vyhýbať, ale treba dbať na skonzumované množstvo. Najlepšie oleje sú lisované za studena, ktoré použijeme na šalát. Občas neškodí ani maslo alebo masť, niektorí odporúčajú aj margaríny. Pri tvorbe jedálneho lístka sa treba zamerať na to, aby pokrmy boli jednoduché.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #ovocie #zelenina #tuky #zdravé potraviny #obilniny

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...