Typické jedlá českej kuchyne

V obľúbených českých jedlách kraľujú knedle a zemiaky.

26.11.2015 15:00
sviečková na smotane s knedľami Foto:
Sviečková na smotane s knedľami.
debata

Sviečková klasika

Tradičným českým pokrmom je okrem iných aj sviečková na smotane, na ktorej pôvodný recept si nárokujú rôzne zdroje, v každom prípade jeden z prvých oficiálnych receptov bol publikovaný v slávnej knihe Domáca kuchárka vydanej roku 1826, ktorú zostavila pani Rettigová. Skladá sa z hovädzieho mäsa, omáčky z koreňovej zeleniny, smotany a, samozrejme z knedlí.

„Rajská“ pochúťka

Paradajková omáčka je rovnako typický český pokrm. Pripravuje sa z rajčín a podáva sa zvyčajne s plátkom hovädzieho mäsa a kysnutou knedľou. Jedlo, ktoré si môžete objednať vari vo všetkých českých reštauráciách, skvele zasýti, bývala veľmi dôležitá v časoch, keď sa jedlo len raz či dvakrát denne.

Hutné pokrmy

Zemiakové placky sú pokrmom, ktorý je charakteristický pre mnohé slovanské národy, Česi ho nazývajú „bramborák“ a pod názvom „latkes“ sa konzumuje pri židovskom sviatku Chanuka. A „bramboračka“ je vari najznámejšia česká polievka, ktorá sa vďaka svojej hutnosti často jedla práve so zemiakovými plackami ako hlavné jedlo.

Sladké potešenie

Ovocné knedle sú pýchou českej kuchyne a majú mnoho podôb. Nielenže sa mení ovocná náplň podľa toho, aké ovocie akurát dozrieva, ale aj typov knedlí je nespočetné množstvo. Od kysnutých cez tie z tvarohového alebo odpaľovaného cesta. Český spisovateľ Jan Neruda o nich dokonca napísal jeden zo svojich fejtónov. Najtypickejšie sú slivkové knedle.

Rybacia pochúťka: Kapor s kapustou

Potrebujeme:
0,5 kg kapra, 0,5 kg kyslej kapusty, 50 g masti, 100 g cibule, 15 g sladkej papriky, 15 g pálivej papriky, 200 ml šľahačky, 100 ml kyslej smotany, 250 ml rybacieho vývaru, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme, nadrobno nakrájame a opražíme na masti doružova. Pridáme sladkú i pálivú papriku, krátko speníme a zalejeme rybacím vývarom. Pridáme kyslú kapustu a dusíme domäkka.
2. Kapustu zjemníme šľahačkou zmiešanou s kyslou smotanou. Očisteného kapra pokrájame na väčšie kúsky, vložíme do pekáča, osolíme, posypeme rascou, okoreníme a podlejeme rybím vývarom.
3. Pekáč vložíme do rúry a kapra upečieme do polomäkka. Kúsky kapra podávame na hniezde z podusenej kapusty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #česká kuchyňa #zemiaky #omáčky #placky #knedle #sviečková

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...