Chutná polievka, ktorá vás rozohreje! Na zimu ako stvorená

Krémové polievky patria medzi obľúbenú súčasť jedálnička po celom svete. Niekedy dokážu nahradiť aj hlavné jedlo, pričom ich jemná, no zároveň vyvážená a výrazná chuť ulahodia aj gurmánom.

24.11.2015 07:00
Polievka zo sladkej kukurice vás v zimných... Foto:
Polievka zo sladkej kukurice vás v zimných mesiacoch dobre zohreje.
debata (3)

Zimné (a tiež blížiace sa vianočné) obdobie sa nám spája zväčša s polievkami ako je šošovicová alebo mliečna kapustnica, no kreémové polievky môžeme robiť na niekoľko spôsobov.

Postup je pritom pomerne jednoduchý. Základom je dostatok hlavnej suroviny – zeleniny či strukoviny, ktorá sama osebe dokáže vytvoriť hustú konzistenciu polievky. Vyskúšať to môžete s brokolicou, mrkvou, tekvicou či sladkou kukuricou.

My vám odporúčame recept na polievku z poslednej menovanej suroviny – sladkej kukurice. Keďže zimná sezóna v tomto prípade nepraje čerstvému základu, pomôžte si balením mrazenej kukurice. Podľa potreby môžete pridať aj dve.

Vložte kukuricu do hrnca s vodou a nechajte pomaly variť, kým sa neuvarí domäkka. Hneď na začiatku pridajte aj dve kocky bujónu (zeleninový či kurací), pár strúčikov cesnaku. Osoľte a okoreňte, ale len jemne. Polievku budete ešte ochucovať na záver. Popri varení kukurice si nechajte v rúre upiecť dužinu z tekvice, ktorú pokvapkáte olejovým olejom. Keď je oboje hotové, zmiešajte dokopy a pomocou ručného mixéra polievku rozmixujte do krémovej hladkej konzistencie. Môžete si časť uvarenej kukurice odložiť bokom a následne vložiť do krémovej polievky. Na ochutenie však môžete použiť aj plátky blanšírovaných mandlí.

Polievku ešte pred servírovaním ochuťte – soľ, korenie a citrónová šťava, ktorá vytvorí kontrast sladkej a slanej chuti. Vďaka intenzívnej žltej farbe táto polievka vyzerá skvelo na tanieri a pôsobí chutne, ale aj energicky. Na štedrovečerný stôl ju síce podávať asi nebudete, ale pokojne s ňou môžete prekvapiť priateľov počas predvianočných návštev. Jej veľká výhoda je totiž, že príprava nezaberie ani hodinku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #Vianoce #zima #polievka #kukurica #chladné počasie #krémová

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...