Všakovaké podoby českej kapusty

Česi nie sú žiadnou výnimkou medzi európskymi národmi, skôr naopak - sú vďačnými konzumentmi kapusty, veď kto by nepoznal typické české "vepřo-knedlo-zelo".

22.11.2015 17:00
kapusta, nakladaná zelenina, čalamáda Foto:
Sterilizovaná kapusta v čalamáde je obľúbenou prílohou k mäsovým jedlám.
debata

Kapusta je jedným z najstarších zdrojov vitamínov C, B, baktérií mliečneho kvasenia a minerálov – zvyšuje imunitu a odolnosť proti stresu. Od nepamäti človek našich podnebných pásiem uchovával kapustu v rozmanitých podobách.

Kapusta kyslá

Jedna z najstarších podôb tejto hlúboviny, a to nielen v Česku. Zvyčajný postup je taký, že kapustu očistíme, rozštvrtíme, zbavíme stopiek, nakrájame do vane, posypeme príslušným množstvom prísad (soľ, rasca, cibuľa), zľahka premiešame a postupne plníme do kameninových súdkov. Pri nakladaní má mať kapusta teplotu asi 20 °C a po dobu kvasenia, ktoré trvá 4–6 týždňov, teplotu 12–15 °C.

Kapusta nakladaná

Hlávky kapusty zbavené vonkajších listov a hlúbov nakrájame na strúhadle na úzke prúžky. Nastrúhanú kapustu predvaríme vo vriacej vode asi jednu minútu, pričom vodu upravíme pridaním 20 g soli na 1 l vody. Sparujeme po častiach, pridáme cukor a ocot, nakoniec naplníme poháre a po uzatvorení sterilizujeme 45 minút pri 90 °C. Môžeme ju použiť rovnako ako kyslú kapustu.

Kapusta narýchlo

Najskôr nastrúhame tri hlávky kapusty, zalejeme ich horúcou vodou a necháme prejsť varom. Kapustu na sitku prelejeme studenou vodou, až kým nevychladne, premiešame ju so soľou. Na 1 kg kapusty dáme 100 g soli a štipku rasce. Kapustu natlačíme do kameninového hrnca a na teplom mieste ju necháme kvasiť 8–10 dní. „Rýchla“ kapusta dlho nevydrží, preto nakladáme len menšie množstvo.

Kapusta s kapiou

Očistenú hlávkovú kapustu zbavíme hlúbov a vrchných poškodených listov, potom ju pokrájame na väčšie kusy, prelejeme ich vriacou vodou a necháme chvíľu stáť. Scedenú kapustu naložíme do pohárov, preložíme očistenými červenými kapiami, zalejeme kyslým nálevom, pri ktorom môžeme použiť prípravok z obchodu (deko, zelko…), poháre uzavrieme viečkami a sterilizujeme 25 minút pri 85 °C.

Kapusta v čalamáde

Na starú dobrú čalamádu potrebujeme napríklad štyri kilá kapusty, kilogram papriky, pol kila mrkvy, pol kila cibule, pol litra octu, 400 ml oleja, 300 g kryštálového cukru a prípravok na konzervovanie. Pri samotnej príprave najprv všetku zeleninu nakrájame, všetko dobre premiešame a necháme 24 hodín odležať. Potom plníme do pohárov, ktoré uzavrieme a sterilizujeme dvadsať minút pri teplote 85 °C.

Kapusta s cviklou

Nahrubo nastrúhame 2,5 kg uvarenej červenej repy, zmiešame s rovnakým nastrúhaným množstvom bielej alebo aj červenej kapusty a pol kilogramom cibule, potom pridáme rascu. Uvaríme 1,5 l vody, pol litra octu a 450 g kryštálového cukru, nalejeme na zmes a desať minút varíme, napokon zmes plníme do pohárov, uzatvoríme viečkami a sterilizujeme asi 5 minút, aby viečka „chytili“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kapusta #kyslá kapusta #nakladaná zelenina

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...