Tvaroh je zdravý a zasýti

Nahraďme tradičnú desiatu ľahko stráviteľnými a zaujímavými dobrotami.

02.10.2015 13:00
tvaroh, ovocie, desiata Foto:
Variantom zdravej desiatej je tvaroh s ovocím.
debata

Vitamínový elixír

Vitamínovou pochúťkou v škole či v práci je ovocie zaliate rozmixovaným tvarohom s medom a so smotanou, posypané orechmi. Jeho príprava je rýchla aj v rannom zmätku – mäkký tvaroh rozmixujeme s medom a smotanou na šľahanie, na dno desiatovej misky dáme ovocie, ktoré máme po ruke, zalejeme rozmixovaným tvarohom a posypeme orechmi.

Banán chutí a osoží

Ďalším variantom tvarohovej desiatej či olovrantu je mäkký tvaroh vyšľahaný s banánom a medom, ktorý môžeme konzumovať samotný alebo s müsli. Podobné pochúťky pre deti môžeme pripraviť z rôznych druhov topených smotanových syrov, akými sú lučina, gervais alebo cottage doplnené ovocím alebo zeleninou.

Poznanie návykov

Pri spoločných prípravách pokrmov by rodičia mali spoznať čo najlepšie stravovacie návyky a chute svojho potomka. Ak napríklad zistíme, že doma má najradšej nakrájané ovocie a do školy mu dáme celé jablko, bude dosť pravdepodobné, že ovocie nezje.

Vlastná voľba

Aspoň raz týždenne treba nechať dieťa, aby si desiatu pripravilo samo podľa vlastnej voľby. Potom desiatu skontrolujeme a vysvetlíme mu, ktoré potraviny sú v poriadku a ktoré by v zdravej desiatej nemali byť a z akého dôvodu. Okrem toho treba ísť svojmu potomkovi príkladom, pripraviť desiatu aj sebe a zobrať si ju do práce.

Vareškov tip: Vajíčkové mafiny

Najskôr vymastíme formičky na mafiny slaninou alebo maslom, každú vyložíme plátkom slaniny či šunky a nastrúhaným tvrdým syrom. Potom do každej formičky vyklepneme jedno vajce. V predhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Na ozdobu použijeme zelenú petržlenovú vňať či pažítku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #desiata #tvaroh #olovrant

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....