Kulinárske možnosti grilovania zeleniny a mäsa

S grilovaním je leto plné vôní byliniek a čerstvej zeleniny.

07.08.2015 12:00
grilovaná zelenina, grilovanie Foto:
Zelenina môže byť aj mierne pripálená slabým plameňom.
debata

Priamo i nepriamo

Na grilovanie zeleniny používame dva základné postupy. Prvý je menej zdravý, ale rýchlejší – grilovanie na priamom ohni, zelenina sa nechá na rozpálenom grile krátku chvíľu a môže byť aj mierne pripálená slabým plameňom. Druhý spôsob je pomalší, ale zelenina je chutnejšia – griluje sa nepriamo, v miskách na grilovanie.

Olej a vitamíny

Grilovaná zelenina najviac chutí s kvapkou oleja, je výraznejšia a vďaka oleju sa do tela lepšie dostávajú v nej obsiahnuté vitamíny. Úplne ideálne pre všetky druhy zeleniny je olivový olej určený na tepelnú úpravu. Výraznejšie chute získame, keď použijeme ochutený olej – repkový, horčicový či arašidový.

Starostlivý výber mäsa

Pri výbere mäsa na grilovanie dbáme na to, aby bolo kvalitné. Lepšie je trochu priplatiť, než mať ugrilované skrútené a tuhé steaky. Čerstvé mäso sa pozná nielen podľa farby a vône, ale aj podľa šťavy. Správny výber mäsa a jeho marinovanie sú rovnako dôležité, ako spôsob a čas samotného grilovania.

Ani chudé, ani mastné

Na grilovanie sa nehodí mäso, ktoré obsahuje veľa vody, pretože pri grilovaní sa príliš zmenší a ani nemá požadovanú chuť. Vhodné nie je ani mäso prerastené alebo s mastnými okrajmi, ale ani mäso príliš chudé, ktoré rýchlo vysychá. Po grilovaní sú vhodné plátky s jemným tukovým mramorovaním, ideálna hrúbka je 1,5 centimetra.

Vareškov tip: Cibuľa v alobale

Štyri cibule ošúpeme, posypeme korením na grilovanie a po jednej zabalíme s trochou masla do alobalu. Veľké cibule rozkrojíme na polovicu. Pomaly grilujeme 20–25 minút a občas obraciame. Hotovú cibuľu vyberieme z alobalu, osolíme, okoreníme a podávame s pečenými zemiakmi a so studenou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #bylinky #grilovanie #marinovanie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...