Grilovanie rýb

Ryby patria na gril. Poradíme, ako ich pripraviť dobre a chutne.

06.08.2015 12:00
Pstruh s bylinkami a limetkou v alobale,... Foto: ,
Pstruh s bylinkami a limetkou v alobale.
debata

Rozmrazovať pomaly

Na grilovanie sú vhodné prakticky všetky sladkovodné aj morské ryby s pevnejším mäsom, čerstvé alebo len krátko zmrazené, ktoré necháme pomaly rozmraziť. Mäso sa upečie pomerne rýchlo, najlepšie je grilovať menšie ryby vcelku, väčšie potom krájame na plátky alebo podkovy.

Krátko marinovať

Pri príprave a grilovaní rýb platí základné pravidlo: vždy grilujeme čerstvé a kvalitné ryby, pričom mäso rýb sa pred grilovaním marinuje, zvyčajne stačí menej ako pol hodiny. Pri príprave rýb používame jemné korenie, morskú soľ, cesnak a čerstvé bylinky. Gril musí byť pred vložením mäsa dôkladne rozohriaty.

Kožou nadol

Pri samotnom grilovaní sa ryba vždy kladie na gril alebo panvicu kožou nadol a na obracanie používame kliešte určené na grilovanie. Grilované ryby podávame s čerstvým pečivom, bylinkovým maslom a so zeleninovými šalátmi. Vynikajúcou prílohou sú omáčky z kyslej smotany.

Pstruh v alobale

Potrebujeme:
4 pstruhy, 2 pomaranče, hrsť nasekanej čerstvej mäty, pol kl soli, olej, petržlenová vňať
Postup:
1. Olúpaný pomaranč nakrájame na tenké plátky. Vypitvané, umyté ryby umyjeme a osušíme, vnútri ich osolíme a naplníme plátkami pomaranča a nasekanou mätou.
2. Štyri pláty alobalu potrieme olejom, na každý položíme naplnenú rybu a dáme na ňu petržlenovú vňať. Dobre zabalíme a položíme na rošt stredne rozpáleného grilu.
3. Grilujeme na prikrytom grile 20–25 minút, v polovici grilovania obrátime. Balíčky s rybami otvoríme, odstránime pomaranč s mätou a dochutíme soľou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #recept #grilovanie #marinovanie

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...