Symbol jednoduchého pohostenia - nátierka

Keď chystáte letnú párty alebo ste pozvali svojich priateľov na večerné posedenie, sú naporúdzi rôzne riešenia.

28.05.2015 13:00
rybacia nátierka, pohostenie Foto:
Rybacia nátierka tiež poteší hostí.
debata

Jedným z najjednoduchších je nátierka, ktorú môžeme využiť vždy, keď sa nám nechce variť a napriek tomu chceme pripraviť niečo chutné. S použitím nátierky môžeme pripraviť chuťovky, ktoré potešia nielen oko, ale najmä maškrtné jazýčky nás i našich hostí.

Cesnaková nátierka

Veľmi rýchla príprava, pri ktorej potrebujeme tvrdý syr, najlepšie eidam alebo nivu, ktorý nastrúhame a zmiešame s majonézou. Nakoniec pridáme cesnak, pričom jeho množstvo volíme podľa vlastnej chuti. Majonézu môžeme nahradiť trebárs bielym jogurtom alebo nátierkovým maslom.

Zemiakovo-mrkvová nátierka

Jeden väčší zemiak uvaríme, stačí aj 5 minút v mikrovlnnej rúre. Ešte horúci ho potom nastrúhame alebo roztlačíme, až kým dostaneme kašovitú hmotu. Zároveň nastrúhame mrkvu a spoločne s lyžicou roztopeného masla zmiešame so zemiakovou hmotou. Podľa chuti dosolíme.

Enciánová nátierka

Encián necháme zľahka ohriať a potom ho roztlačíme vidličkou. Pridáme maslo, smotanu na šľahanie a čierne korenie. Zmes vymiešame do požadovanej hustoty, môžeme ju aj vyšľahať. Pretože je nátierka sama dosť výrazná, stačí, ak všetko nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Krabia nátierka

Krabie tyčinky nasekáme a nadrobno rozdrobíme do misky. Potom pridáme majonézu alebo biely jogurt, pričom môžeme použiť aj ich kombináciu, osolíme, okoreníme a pridáme citrónovú šťavu. K nátierke sa najlepšie hodia olivy či tropické ovocie – dodajú chuťovkám exotickú príchuť.

Bryndzovo-vaječná nátierka

Najprv vymiešame štvrť kilogramu bryndze s dvoma lyžicami rastlinného alebo kravského masla. Ak je nátierka príliš hustá, zriedime ju trochou smotany. Vmiešame drvenú rascu a papriku, pridáme najemno nasekanú cibuľu, najemno nastrúhané vajcia, pažítku a nátierku podľa chuti osolíme.

Tvarôžková nátierka

Olomoucké tvarôžky ochutené restovanou cibuľkou v miske roztlačíme vidličkou, pridáme maslo, osolíme, posypeme mletou sladkou paprikou a poriadne vyšľaháme. Vmiešame najemno pokrájanú cibuľu a zelenú petržlenovú vňať. Natierame na čerstvé pečivo a ozdobíme zeleninou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #párty #pohostenie #občerstvenie #nátierka

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...