Omamná vôňa a chuť korenín

Voňavé bylinky a rozmanité aromatické koreniny patria do každej kuchyne. Sú vynikajúce nielen na ochutenie pokrmov, ale sú aj veľmi zdravé pre ľudský organizmus, a čerstvé môžu poslúžiť aj ako užitočná dekorácia kuchyne.

20.04.2015 12:00
korenie, aróma, vôňa, chuť Foto:
Koreniny zväčša nemajú výživnú hodnotu, ale v pokrmoch sú nenahraditeľné.
debata

Korením sa nazývajú rôzne časti rastlín, najmä plody, kvety, korene, listy a puky. Výživnú hodnotu zväčša nemajú, dodávajú však pokrmom vôňu a povzbudzujú chuť do jedla.

Paprika v kuchyni

Paprika je základným korením, bez ktorého si nevieme prestaviť žiadny guláš, gulášovú polievku, klobásy a ďalšie údeniny. Používa sa aj pri príprave základov do polievok a omáčok, na ochutenie mäsových a zeleninových pokrmov, najmä pri grilovaní, smažení a pečení, ale aj do šalátov a nátierok.

Cesnak v kuchyni

Najväčšie uplatnenie nachádza cesnak v kuchyni ako zelenina špecifickej chuti a vône, pri príprave mnohých pokrmov sa bez neho nezaobídeme. Spomeňme aspoň hrianky, zemiakové placky, rôzne polievky, guláše či nátierky. Často sa kombinuje s inými výraznými bylinkami, ako je oregano, tymian či rozmarín.

Majorán v kuchyni

Bez sušeného majoránu je napríklad taká zabíjačka nemožná – pridáva sa do zabíjačkovej polievky, jaterníc a tlačenky. Okrem toho majorán sa používa na dochutenie akéhokoľvek mäsa, najčastejšie mletého, do sekanej či karbonátku, ale aj keď robíme čokoľvek zo strukovín, neváhame siahnuť po tejto bylinke.

Škorica v kuchyni

Jemná chuť a vôňa škorice sa hodí do najrôznejších dezertov, korenených druhov chleba, zákuskov a tort. Veľmi často sa kombinuje s čokoládou, jablkami, so sladkou ryžou, s banánmi či hruškami. Takisto neopakovateľne ochucuje mnoho cudzokrajných pokrmov s jahňacím alebo hydinovým mäsom a so zeleninou.

Badián v kuchyni

Badián je jedným z najkrajších a tvarovo najzaujímavejších korení. Osobitá kombinácia štipľavosti a sladkosti z neho robí korenie síce jemné, ale výrazné, preto sa má vždy používať s citom. V čínskej kuchyni sa badián pridáva k hydinovému a bravčovému mäsu, nechýba ani v obľúbenej čínskej zmesi „piatich vôní“.

Klinček v kuchyni

Klinček sa musí do jedla dávať v malých množstvách, pretože potláča do úzadia chuť iných korenín. Je vynikajúci do sladkých jedál, ale aj do pikantných chuťoviek. Prakticky na celom svete sa pridáva do pečiva, dezertov, sirupov a zaváranín, je dobrý najmä s jablkami, červenou repou, červenou kapustou či s mrkvou.

Pekelná paprička

Už aj slovenská kuchyňa prišla na chuť ostrosti čili papričiek. Zaujímavosťou je, že desať najpálivejších papričiek na svete rastie v regiónoch Thajska. Papričky sa používajú čerstvé aj sušené, sú napríklad aj základom čili pasty, ktorá sa používa najmä na dochucovanie polievok a omáčok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vôňa #bylinky #koreniny #aróma #dochucovanie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...